Ronald Kroon (links) legt een bezoeker van de fietsenstalling donderdagmorgen alvast uit dat hij deze vanaf zaterdag zal bewaken. (foto: Jesper Neeleman)
Ronald Kroon (links) legt een bezoeker van de fietsenstalling donderdagmorgen alvast uit dat hij deze vanaf zaterdag zal bewaken. (foto: Jesper Neeleman)

Ronald Kroon gaat onbewaakte fietsenstalling kraken – en bewaken

DELFT – De fietsenstalling aan de Oude Langendijk wordt zaterdag 30 juli weer bewaakt. Door Ronald Kroon. Het voormalig gemeenteraadslid is het zat dat niemand zich over de stalling ontfermt en neemt het heft nu in eigen hand.

"Ik ga de stalling kraken", kondigt hij dinsdagmiddag aan. Dat klinkt spannender dan het is, want iedereen kan de stalling in- en uitlopen. Het enige verschil is dat Kroon er vervolgens gaat zitten en fietsen bewaakt. Bewapend met een bonnenboekje en een hond.
Recent riep Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum op, om met ideeën te komen om de stalling weer bewaakt te krijgen. Dat deed Kroon, maar hij en Weyers zijn het bepaald niet eens over de manier waarop. "Ik wil het volgens de regels en via de Gemeente Delft doen", zegt Weyers. "Ronald wil en kan daar niet op wachten. Hij is duidelijk iemand van geen woorden maar daden. Ik vind dat er een betere oplossing moet komen, maar kan hem niet tegenhouden."

Kroon benadrukt dat bezoekers van de stad inderdaad snel hun fiets weer fatsoenlijk moeten kunnen stallen. "Dit weekend is het Delft Chamber Music Festival, volgend weekend het Varend Corso", geeft hij aan. Het veilig stallen van de fiets kan in Delft nog weleens een probleem zijn, weet Kroon, die in het verleden voorzitter van de Fietsersbond Delft was. "Delft heeft behoefte aan bewaakte stallingen. In vergelijkbare steden, zoals Gouda, zijn zulke zaken wèl goed geregeld. Hoeveel werklozen zijn er niet in Delft? Als je hen de stallingen laat bewaken, sla je twee vliegen in één klap."

Vooralsnog uiten Delftenaren vooral hun mening over de stalling aan de Oude Langendijk. Ronald Kroon houdt het daar niet bij, maar steekt de handen uit de mouwen. "Ik ga er zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur zitten. De daarop volgende zaterdagen ook. Doordeweeks gaat het, omdat ik ook nog als chauffeur werk, helaas niet. Ik hoop dat anderen zich bij m'n actie aansluiten en de stalling op bepaalde dagen willen bewaken." Kroon is niet bang dat de politie hem weg gaat sturen. "Volgens mij is er niets mis met wat ik ga doen. Ik ga niemand om geld vragen, ik let alleen op de fietsen. Het zou echter wel mooi zijn als ik nog een sponsor vindt voor m'n bonnenboekje. Dat kostte me 4 euro 35. Tja, meer hoeft het bewaken van een stalling niet te kosten. Maar tegenwoordig worden er alleen nog dingen gedaan als het ook iets oplevert. Als je mensen blij kan maken, dan is je dag toch al goed?"

Meer berichten
 
CustomHtml_1