Fietsen stallen is nog mogelijk, maar de bewaking ontbreekt sinds 1 juli.
Fietsen stallen is nog mogelijk, maar de bewaking ontbreekt sinds 1 juli.

Bewaking van fietsenstalling wegbezuinigd

Algemeen

DELFT – De bewaakte fietsenstalling aan de Oude Langendijk is sinds deze maand onbewaakt. Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum Delft, is niet blij met deze bezuiniging.

Het kostte de gemeente jaarlijks 40.000 euro om de stalling te laten bewaken. Die kostenpost wilde Delft vanaf. "Het was altijd een stalling waar mensen met een dure fiets graag gebruik van maakten. Plots wordt de boel gesloten. Een verarming van de stad." Dat er moet worden bezuinigd, begrijpt Weyers. "Geld dat je niet hebt kun je niet uitgeven. Maar wat me het meeste stoort, is dat die stalling plots onbewaakt is, zonder dat aan ondernemers is gevraagd of zij ideeën hierover hebben. Die vraag is nooit gesteld." Weyers vermoed dat er best manieren zijn om de stalling bewaakt te houden, zonder dat dit de stad 40.000 euro per jaar kost. "Wellicht zijn er 65-plussers die het graag doen en het leuk vinden een zakcentje te verdienen." Een andere optie is dat ondernemers of organisaties eens in de zoveel tijd iemand afvaardigen die de stalling een dagje bewaakt. "Als je in overleg gaat met de stad, zoals bij de Kinderboerderijen is gedaan, dan komen er echt wel alternatieven."
Wat hem daarnaast stoort, is dat het toilet bij de stalling – het enige openbare toilet in de binnenstad – sindsdien defect is. Bij het maken van de foto voor bij dit artikel, op vrijdagmorgen, wordt dit euvel net verholpen. Het blijft echter een probleem dat de Delftse binnenstad nauwelijks openbare toiletten telt. Toeristen en dagjesmensen zijn vooral aangewezen om vriendelijke winkeliers en horeca-ondernemers. Als het enige toilet dat in gemeentelijk beheer dan ook nog eens stuk gaat, dan moet dit zo snel mogelijk verholpen worden, vindt Weyers. "We moeten onze klanten tevreden houden."