Kraamvrouwen krijgen op de afdeling neonatologie zorg op maar. (foto: Frank van der Burg)
Kraamvrouwen krijgen op de afdeling neonatologie zorg op maar. (foto: Frank van der Burg)

Kersverse moeders krijgen in het Reinier voortaan kraamzorg zoals thuis

Algemeen

DELFT - Gezonde kraamvrouwen waarvan de baby op de afdeling neonatologie van het Moeder & Kind Centrum van het Reinier de Graaf Gasthuis moet verblijven, krijgen voortaan kraamzorg zoals thuis. Dit kan door de onlangs getekende samenwerkingsovereenkomst tussen Careyn Kraamzorg en het Reinier de Graaf Gasthuis.

"Vier uur na de bevalling kan een gezonde kraamvrouw al vanaf de Kraamafdeling verhuizen naar haar baby op de neonatologie", vertelt André van der Velden, hoofd van deze afdeling. Voorheen gingen deze kersverse moeders met ontslag naar huis. De kraamvrouwen krijgen op de afdeling Neonatologie zorg op maat. "De kraamverzorgende van Careyn Kraamzorg verzorgt de kraamvrouw zoals thuis. Zij doet de gebruikelijke controles, bijvoorbeeld het meten van de temperatuur en het controleren van de baarmoeder. Ook geeft zij de kraamvrouw adviezen voor thuis. Krijgt de baby borstvoeding en heeft de kraamvrouw behoefte aan advies of tips, dan komt de lactatiekundige op consult."

De kraamverzorgenden zorgen uitsluitend voor de gezonde kraamvrouw. De zorg voor de baby ligt bij de neonatologen, kinderartsen en de neonatologieverpleegkundigen.

Het aanbieden van kraamzorg aan logerende moeders is onderdeel van het gezinsgerichte zorgconcept dat Reinier de Graaf aanbiedt in het Moeder & Kind Centrum. Moeder en kind worden niet gescheiden, tenzij er medische redenen zijn om dit te doen. De partner van de moeder kan bij haar en de baby in de comfortabele kraamsuite of couveusekamer blijven. Dit bevordert de ontwikkeling van een hechte band tussen ouders en baby. Alle zorg is rondom het gezin georganiseerd. Dit verbetert de zorgkwaliteit, vergroot de patiëntveiligheid en het gastvrijheidsgevoel.