Afbeelding

Robotarm voor Duchenne-patiënten

Algemeen

Gerard Dunning hielp mee aan de ontwikkeling van een ondersteunende robotarm voor Duchenne-patiënten. Hij promoveert vandaag op dit onderwerp aan de TU Delft.

Dunning ontwikkelde samen met de Universiteit Twente, het VUmc en het Radboud UMC de A-Gear: een robotarm die jongens vanaf 10 jaar met de spierziekte Duchenne kan ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Er werd een prototype gerealiseerd voor een onopvallend, lichaamsgebonden hulpmiddel dat onder de kleding gedragen kan worden en het onafhankelijke functioneren van de arm ondersteunt tijdens dagelijkse activiteiten
.
Het ontwikkelen van een robotarm ontstond door de wens van jonge patiënten met Duchenne. De robotica-ondersteuning die de jongeren momenteel gebruiken is vaak zwaar en te opvallend. Vaak willen ze hier juist niet mee gezien worden.
 

De onderzoekers werkten daarom de afgelopen vier jaar aan twee armondersteuners: een passieve armondersteuner - aangestuurd op eigen kracht, zonder motoren - en een actieve armondersteuner - aangestuurd door motoren die op hun beurt door de gebruiker zelf worden gecontroleerd.


Patiënt centraal
Dunning werkte mee aan de passieve armondersteuner en ontwikkelde hiervoor veersystemen die zorgen voor de juiste ondersteuning, die dicht bij het lichaam gebracht kunnen worden en die comfortabeler zijn dan de huidige systemen. Dunning geeft aan dat dit succes vooral te danken is aan de testfases met de gebruikers. "Vanaf het begin van mijn onderzoek zijn we begonnen met testen en gebruikten we de wensen van de patiënt als basis voor de ontwikkeling van de robotarm. Dit is het allerbelangrijkste en draagt zeker bij aan dit mooie resultaat", zegt Dunning. 

Prototype
Het prototype is geëvalueerd met jongeren met Duchenne en toonde goede resultaten. Het onderzoek van Dunning is afgerond. De robotarm zal echter nog verder getest en gecertificeerd moeten worden, voordat deze op de markt kan verschijnen.