Een whiplash: vader en dochter Bob en Joyce Klip kunnen erover meepraten…
Een whiplash: vader en dochter Bob en Joyce Klip kunnen erover meepraten…

Vader en dochter Klip op de bres voor whiplashpatiënten

Algemeen

DELFT - Soms komt uit een negatieve ervaring iets positiefs voort. Doordat vader en dochter Klip beiden een whiplash opliepen ontstond het Whiplash Informatiecentrum Europa, een centrum waarvan whiplashslachtoffers veel profijt kunnen hebben.

"Een whiplash is een ernstige overrekking van de weke delen in de nek, waardoor de hersenstam beschadiging op kan lopen", legt Joyce Klip uit. "De klachten van niet-aangeboren hersenletsel en whiplash komen voor 98 procent overeen. Chronisch-whiplashpatiënten die door bijvoorbeeld een auto ongeluk deze klachten oplopen kunnen vaak desastreus zijn. Daar komt nog bij dat de klachten door velen vaak niet serieus wordt genomen. Je ziet uiterlijk immers niets aan een whiplashpatiënt en omdat de klachten moeilijk te diagnosticeren zijn wordt de aandoening vaak in de psychische hoek geduwd, waar hij nou juist niet thuishoort."

Iets ernstigers
Toen Bob Klip 26 jaar geleden bij een auto ongeluk een whiplash opliep werd hij met witte kruispoeders naar huis gestuurd. "Zelf ervoer mijn vader dat er iets ernstigers aan de hand was. Hij is zelf op onderzoek uitgegaan. Hij kreeg inzicht in een aantal dossiers van mensen die hetzelfde was overkomen en hij ontdekte dat het heel belangrijk is dat je het eerste half jaar nadat je tegen de whiplash bent aangelopen, vooral rust moet hebben. Mijn vader is rechten gaan studeren om mensen op het gebied van letselschade goed bij te kunnen staan. Hij heeft zich ontwikkeld tot Whiplash letselschadeadviseur."
Zo ontstond het Whiplash Informatiecentrum Europa. Acht jaar geleden liep Joyce een whiplash op en sinds drie jaar werkt zij, samen met haar vader, in het centrum. "We ontzorgen de patiënten," legt Joyce uit. "Whiplash patiënten doorleven een rouwproces. Als je binnen twee jaar niet bent genezen, dan sleep je de negatieve gevolgen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn, cognitieve problemen en woordvindproblemen de rest van je leven met je mee. Mensen kunnen bij ons centrum vrijblijvend hun dossier laten inzien en vanuit ons centrum kunnen wij ze ontzorgen, het uit de wind houden. We helpen de mensen van A tot Z. Dus we begeleiden ze door het aanspreekpunt van de wederpartij in het dossier te zijn. We hebben een netwerk van specialisten die de whiplash wel serieus nemen. Kortom: we zorgen ervoor dat de klachten op de eerste plaats serieus genomen worden en vervolgens nemen we de mensen alle zorgen uit handen. Kosten brengen we niet bij de patiënten in rekening, want die worden door de verzekering van de wederpartij betaald."
Het Whiplash Informatiecentrum Europa strijkt twee keer per jaar in het Reinier de Graafgasthuis neer. "Dan kunnen patiënten zich laten informeren. Verder kunnen ze op de overige dagen van het jaar ten alle tijden via de website www.whiplash-info.nl of via telefoonnummer 0167- 562766 contact met ons opnemen."