V.l.n.r.: Anja van Oosten van Delft voor Elkaar, Daniëlle Vissers van ZEL, Henk, wethouder Raimond de Prez en Erna Vrijland, praktijkmanager Vermeertoren en verpleegkundig specialist.
V.l.n.r.: Anja van Oosten van Delft voor Elkaar, Daniëlle Vissers van ZEL, Henk, wethouder Raimond de Prez en Erna Vrijland, praktijkmanager Vermeertoren en verpleegkundig specialist.

Goed begin voor 'Welzijn op recept'

Algemeen

DELFT - Uit rapportcijfers van de pilot 'Welzijn op recept' blijkt dat het gevoel van welbevinden bij de groep van 48 ondervraagden met 50 procent is toegenomen. Daarnaast zijn de huisartsconsulten wat betreft psychosociale klachten met 56 procent afgenomen.

Het rapport, met daarin onder meer deze bevindingen, werd afgelopen woensdag overhandigd aan wethouder De Prez. In 2013 begonnen Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL) en Participe Delft (Delft voor Elkaar) met de pilot. 'Welzijn op recept' houdt in dat huisartsen of andere eerstelijns zorgverleners een welzijnsrecept uitschrijven voor patiënten die niet lekker in hun vel zitten door bijvoorbeeld eenzaamheid of sociaal isolement.
Met zo´n welzijnsrecept kan de patiënt terecht bij een welzijnscoach. Deze coach kijkt samen met de patiënt naar wat er nodig is om er voor te zorgen dat die persoon zich een stukje beter voelt. "Mijn vrouw is zwaar reumapatiënt en had licht depressieve klachten`, vertelt Henk hierover. `Via 'Welzijn op recept' kwam ze terecht bij sociaal werker Anja van Oosten van Delft voor Elkaar. Anja heeft een maatje voor haar geregeld die op vrijdag langskomt. Mijn vrouw kijkt echt uit naar de vrijdag. Mijn vrouw is sinds de bezoeken van haar maatje een stuk minder somber." Erna Vrijland, praktijkmanager Vermeertoren en verpleegkundig specialist was ´blij verrast´ om te merken dat patiënten ´enorme vooruitgang´ boeken met relatief kleine interventies. "Wel is mijn ervaring dat je de patiënten meerdere keren moet zien om het gesprek rondom 'Welzijn op recept' aan te kunnen gaan", voegt ze eraan toe. "De prachtige resultaten en mooie verhalen bewijzen dat 'Welzijn op recept' veel oplevert."