Yvonne den Haan (links) en Erika Kraai (rechts) zijn met de basisscholen van de Eglantier behoorlijk op de Engelse toer.
Yvonne den Haan (links) en Erika Kraai (rechts) zijn met de basisscholen van de Eglantier behoorlijk op de Engelse toer.

Pilot met tweetalig onderwijs bevalt De Eglantier prima

Algemeen

Basisschool De Eglantier Tanthof en Voorhof zijn dit jaar begonnen met tweetalig onderwijs. Leerlingen, ouders en leerkrachten zijn hierover lovend.

De Eglantier heeft de Engelse taal al jaren hoog in het vaandel staan. Op de twee locaties, in Tanthof en in Voorhof, krijgen alle klassen al bijna tien jaar Engelse les. Mede daardoor mag De Eglantier nu - als twee van de achttien Nederlandse basisscholen - meedoen aan een landelijke pilot, opgezet door Staatssecretaris Dekker, om tweetalig basisonderwijs te geven. Dit betekent concreet dat 30 procent van het onderwijs in het Engels wordt gegeven.
Dat is dit jaar begonnen bij de kleuters. Het zal het enkele jaren in beslag nemen tot dit in alle klassen is ingevoerd. Erika Kraai van De Eglantier Tanthof en Yvonne den Haan van De Eglantier Voorhof zijn blij dat hun scholen, na al jaren op de Engelse toer te zijn, hieraan mee mogen doen. "Dit is voor de kinderen natuurlijk ontzettend leuk, ze zijn heel enthousiast. Net als de ouders", vertelt Den Haan. Mooie bijkomstigheid is dat steeds meer expats, ook van buiten Delft, De Eglantier hebben gevonden.

Bijzonder
Erika Kraai vindt het bijzonder om te zien hoe snel en makkelijk kleuters de Engelse taal oppakken. "De leerkracht doet bijvoorbeeld het ochtendritueel in het Engels. Leerlingen begrijpen alles wat er wordt gezegd en leggen heel makkelijk verbanden tussen woorden en zinnen. Sommige kinderen zeggen al woorden in het Engels terug. " Het geven van Engels gaat niet ten koste van het Nederlands. We merken dat de taalvaardigheid, doordat we hier al jaren zoveel met taal bezig zijn, juist groter wordt."
Tweetalig onderwijs zal in de toekomst, verwachten Erika Kraai en Yvonne den Haan, op steeds meer scholen worden ingevoerd. "Toen wij jaren geleden begonnen met Engelse lessen in alle klassen, waren we in Delft nog de eerste en de enige", herinnert Kraai zich. "Nu wordt dit op meer Delftse basisscholen gedaan." Ze snapt dit ook wel, gezien de voordelen van het op jonge leeftijd leren van de Engelse taal. De Eglantier onderscheidt zich van de andere Delftse scholen door 30 procent van het onderwijs in het Engels te geven. "Dat is goed voor de taalvaardigheid en het zelfvertrouwen van leerlingen. Het maakt van onze leerlingen wereldburgers."
Binnenkort houden de basisscholen van De Eglantier open dagen. Bij De Eglantier Voorhof aan de Roland Holstlaan 917 is dit op woensdag 20 januari om 09.30 uur, De Eglantier Tanthof aan de Derde Werelddreef 29 is de open dag op vrijdag 12 februari om 09.00 uur. Zie verder voor meer informatie www.eglantierdelft.nl.