Het winkelcentrum aan de Griegstraat is de favoriete hangplek van jeugd uit Buitenhof, waar het vooral in de avonduren onrustig kan zijn. Menigeen pleit nu voor cameratoezicht.
Het winkelcentrum aan de Griegstraat is de favoriete hangplek van jeugd uit Buitenhof, waar het vooral in de avonduren onrustig kan zijn. Menigeen pleit nu voor cameratoezicht.

Niemand heeft dè oplossing voor Buitenhof

Algemeen

DELFT - Bewoners rond het winkelcentrum aan de Griegstraat zijn de overlast hier meer dan zat. Iedereen wil een oplossing voor de problemen, maar dé oplossing lijkt onvindbaar.

Dat bleek donderdagavond wel op het stadhuis. De politiek sprak uitgebreid over de problemen. De angsten van bewoners. De vernielingen. Kinderen die er niet meer buiten durven spelen. Twee bewoners spraken in. "Wanneer worden hier nu eens maatregelen genomen om tot permanente verbetering te komen", sprak hij. Zelf ingrijpen heeft volgens hen geen zin. "Je kan een klap krijgen of je ruiten worden ingegooid."

Niemand ontkent de problemen in Buitenhof. En iedereen wil dat het er rustiger wordt. Daarbij zou cameratoezicht goed helpen, benadrukten VVD, Onafhankelijk Delft, fractie Van Koppen en Stadsbelangen. Ga regelmatig gesprekken aan met de bewoners, zeiden ChristenUnie en SP. Hebben we afgelopen jaren niet teveel bezuinigd op sociaal domein, vroeg GroenLinks zich hardop af. De Wit van Onafhankelijk Delft trok fel van leer tegen de PvdA, die de Buitenhof volgens hem de afgelopen 18 jaar hebben laten verpauperen omdat ze liever miljoenen pompten in een nieuw prestigieus Stadskantoor en een spoortunnel. "PvdA heeft de arbeiders laten barsten." STIP vatte de avond nog het beste samen met de opmerking dat de politiek de problemen in Buitenhof niet in één avond ging oplossen.

Dus was de grote vraag: Wat nu? "Het is niet eens zo'n groot gebied", reageerde burgemeester Verkerk. "Het zou toch mogelijk moeten zijn problemen hier aan te pakken en onder controle te krijgen." Verkerk gaf aan dat de gemeente en andere partijen al in gesprek zijn met de buurt, dat er echter lastig grip te krijgen is op de nieuwe groep jongeren 'die snel verschijnt en verdwijnt'. Er wordt tegenwoordig vaker gesurveilleerd. Wethouder De Prez voegde eraan toe dat Delft al extra hulp achter de voordeuren biedt, handhaaft op overtredingen en investeert in de openbare ruimte. "Maar het is een kwestie van lange adem", voegde De Prez eraan toe. "Wij worden hier ondertussen kortademig van", reageerde de inspreker uit de buurt, die eveneens pleitte voor cameratoezicht. "Wij delen jullie ongeduld voor een oplossing", zei De Prez, "maar ik ben ervan overtuigd dat de overheid deze strijd uiteindelijk altijd wint."

Jongeren
En de jongeren? Als we donderdagmiddag bij het winkelcentrum gaan kijken treffen we een groepje jongens aan, leunend tegen de muur. Ze willen niet met naam of foto in de krant, maar volgens hen is het hier niet zo'n no go area als de laatste tijd wordt beweerd. Ja, 's avonds hangen er weleens grote groepen rond, maar waar moeten die anders heen als hun buurthuis The Culture maar negen uur per week open is? In korte tijd komt twee keer politie aangereden. De jongens blijven staan. Ze kijken. En de politie rijdt weer verder "We krijgen alleen 's avonds boetes van 90 euro, omdat je hier dan niet mag hangen", legt één van hen uit. "Dus dan rent iedereen alle kanten op en ontstaat een kat-en-muisspel. Maar kijk, die kinderen daar spelen nu toch ook gewoon buiten? En er gebeurt niks..."