Marion Lamens en Sonja Koelewijn maken zich sterk voor mensen met autisme.
Marion Lamens en Sonja Koelewijn maken zich sterk voor mensen met autisme.

Sport helpt mensen met autisme te groeien op het sociale vlak

Algemeen

DELFT – Sporten is goed voor iedereen, ook voor mensen met autisme. Maar welke sporten en sportclubs in Delft weten deze mensen er op de juiste manier bij te betrekken, zodat ze ook mee kunnen doen? Ontdek het zelf tijdens Sport & Autisme, een evenement onder auspiciën van Delft voor Elkaar, in Vrijetijdscentrum de Wippolder op zaterdag 2 april.

Autisme. Het is een woord dat tegenwoordig vaak gebruikt wordt. Maar wat houdt autisme nu precies in? Op www.autisme.nl staat het als volgt omschreven: "Ruim één procent van de Nederlanders, ongeveer 190.000 mensen, heeft een vorm van autisme, zoals Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken enzovoort wordt op een andere manier verwerkt. Ze hebben vaak een goed oog voor detail, zijn eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten. Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen: anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die 'vreemd' overkomt. Sommigen kunnen met de juiste begeleiding een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig."

Sport & Autisme
Binnen de gemeente Delft maken onder anderen Marion Lamens van het Autisme Info Centrum (AIC) Delft en Sonja Koelewijn van Delft voor Elkaar zich hard voor mensen met een vorm van autisme en proberen zij autisme op een positieve manier voor het voetlicht te brengen. Zij zijn dan ook blij met het initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA, waarvan het AIC onderdeel is), de nationale autismeweek  die dit jaar van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 april plaatsvindt. Ditmaal is het thema Sport & Autisme. "Sport is voor iedereen goed, maar voor mensen met autisme vormt sporten door hun sociale onmacht vaak een drempel. Gelukkig zijn er steeds meer sportclubs en –verenigingen die zich verdiepen in de wijze hoe ze met autistische mensen om moeten gaan, zodat ze toch kunnen deelnemen. Dat juichen wij toe", verklaren Koelewijn en Lamens.
Het AIC en Delft voor Elkaar hebben de handen ineengeslagen met de TU Delft en de Sportraad van Delft voor een eigen evenement op zaterdag 2 april (Wereld Autisme Dag) in Vrijetijdscentrum de Wipmolen aan de Prof. Oudemansstraat 56a in Delft. Het programma bestaat onder meer uit  een informatiemarkt met sportverenigingen uit Delft en omstreken, een simultaanschaakdemonstratie, een lentewandeling en twee speciale workshops. In de ene workshop kan men kennismaken met schermen, in de andere wordt de Ronnie Gardiner Methode (RGM)  gedemonstreerd. Dit is een multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij specifieke oefeningen worden uitgevoerd op het ritme van muziek. Deze vrolijke en intensieve methode is effectief bij diverse neurologische aandoeningen, voor kinderen met dyslexie/dyscalculie en aandachtsstoornissen (bijvoorbeeld ADHD) en voor iedereen die wat wil doen aan zijn of haar mentale conditie. "Swingend je hersenen aanscherpen", omschrijven Lamens en Koelewijn deze workshop, die ook bij mensen met autisme goed kan aanslaan.
Het programma van Sport & Autisme Delft start om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Aanmelden kan via administratie@delftvoorelkaar.nl onder vermelding van 'autismeweek 2016'. Meer informatie: tel. 015 – 7600200 en www.delftvoorelkaar.nl.  

Het Raadhuis van Delft aangelicht in blauw, de kleur van de NVA.