Serquenten en wethouder Aletta Hekker openen de Vindplaats in de Mgr. Bekkersschool. (foto:  Léon van Woerkom)
Serquenten en wethouder Aletta Hekker openen de Vindplaats in de Mgr. Bekkersschool. (foto: Léon van Woerkom)

Vindplaats op de Mgr. Bekkersschool is geopend

Algemeen

Wethouder Aletta Hekker opende afgelopen woensdag samen met de leerlingen uit groep 4 de nieuwste Vindplaats op de Mgr. Bekkersschool. Een Vindplaats is een moderne en knus ingerichte schoolbibliotheek van DOK en biedt de school ondersteuning bij het vergroten van de taalontwikkeling van kinderen.

Dat de nadruk in de Vindplaats vooral ligt op het plezier hebben in lezen, was ook tijdens de opening te merken. De kinderen en de wethouder werden verwelkomd door ceremoniemeester Peet Vermeulen, die gekleed ging in een boekenjasje en met een boek op het hoofd.

Tijdens de ceremonie mocht leerling Serquenten samen met de wethouder het lint doorknippen. Zo verklaarden zij de Vindplaats op de Mgr. Bekkersschool officieel voor geopend.

De wethouder vertelde erg trots te zijn op de nieuwe Vindplaats. "Het is heel belangrijk dat alle kinderen lezen, want ze leren er zoveel van", zei ze. "Boeken spreken bijvoorbeeld je verbeelding aan. Sommige dingen kunnen niet in het echt, maar wel in boeken."

Ook directeur Linda van der Burgh is enthousiast over de Vindplaats op haar school. "Het belangrijkste is dat we met de Vindplaats kinderen nog beter kunnen helpen de taal zich eigen te maken. Voor veel van onze leerlingen is Nederlands namelijk niet de eerste taal die ze thuis spreken. Ik zie bovendien nu al dat de kinderen enthousiast worden van hun nieuwe schoolbibliotheek. Het ziet er natuurlijk ook erg uitnodigend uit met die vrolijke boekenkasten, knuffels en officiële uitleenapparatuur."

Een Vindplaats is niet alleen een plek waar kinderen boeken kunnen lenen en lezen. DOK biedt wekelijks ondersteunende taalactiviteiten in de vorm van theaterlezen, interactief voorlezen en technisch lezen. De collectie is op maat gemaakt en past bij de wensen van de school. Omdat DOK de boeken beheert, kan de collectie regelmatig wisselen en worden aangevuld. Zo is er voor ieder kind altijd een leuk boek te vinden. DOK werkt in de Vindplaats samen met leescoaches van school. Linda van der Burgh: "Wij werken al jaren met onze enthousiaste biebmoeders, zij worden nu leescoaches in de Vindplaats. Fijn voor de leerlingen dat ze hun vertrouwde gezichten in de Vindplaats terug zullen zien."

Een Vindplaats is een samenwerking tussen DOK en een basisschool, en wordt voor scholen die vallen onder het onderwijsachterstandbeleid (OAB) gesubsidieerd vanuit de gemeente. De komende maanden opent DOK in nog vier scholen een Vindplaats.