Paul van Geest luidt de klok.
Paul van Geest luidt de klok.

De klokken luiden, actie Kerkbalans is begonnen

Algemeen

Duizenden vrijwilligers gaan komende twee weken in heel Nederland op pad om de mensen brieven te overhandigen van Actie Kerkbalans. Dit is een landelijke actie waarmee geld wordt ingezameld voor de lokale kerken in Nederland.

Actie Kerkbalans is afgelopen zaterdag – letterlijk – ingeluid. Om exact 12.00 uur luidden in heel Nederland de kerkklokken. In het bisdom Rotterdam werden de klokken van de Maria van Jessekerk in Delft geluid. Het luiden van de klokken werd gedaan op diverse plaatsen door prominente Nederlanders die zo aandacht vroegen voor de rol van de kerk in de Nederlandse samenleving en met het inluiden, het startschot gaven voor de actie. In Delft was het Prof. Paul van Geest die de klokken in gang zette.

 "Is het geven van een bijdrage aan de kerk in deze tijd nog wel logisch?", vroeg Van Geest zich hardop af. "Kunnen we de kerk niet kenschetsen als een teloorgaand bedrijf? Natuurlijk kun je deze vraag met 'ja' beantwoorden, maar evenzeer met 'nee'. De kerk en daarbij het kerkgebouw heeft een waarde die niet te vervangen is. Om een voorbeeld te noemen: ooit heb ik als student onderzocht hoe vaak een kerk bezocht werd. De kerkdienst op zondag telde zo'n 60 personen. Maar doordeweeks bleken 500 mensen die kerk binnen te lopen. De kerk heeft altijd wegen gevonden en zichzelf qua vorm opnieuw uitgevonden. Dat is wat ons te doen staat: nieuwe vormen erbij zoeken om door te groeien."

John Bakker, algemeen econoom van het bisdom Rotterdam benadrukte dat de kerk ook als een familie is, waarin je naar elkaar om kijkt, waarin je zorg hebt voor elkaar. "Om dat mogelijk te maken is de Actie Kerkbalans is onmisbaar."