Delft On Stage geeft VMBO'ers steuntje in de rug

Algemeen

'Alles mag je worden, behalve ongelukkig'. Onder dat motto gaat op 8 maart de negende editie van Delft On Stage van start. Het beroepenfeest is een steuntje in de rug voor VMBO-leerlingen én voor het bedrijfsleven. Maar waarom ís dat steuntje er eigenlijk?

"Leerlingen moeten vroeg moeten kiezen en hebben daarbij hulp nodig van mensen uit de praktijk", vertelt projectleider Carmen Kooloos. "Daarnaast willen we de leerlingen motiveren en laten zien welke leuke beroepen er zijn op MBO-niveau - en voor wie verder wil en kan na het HBO en WO." Er kleeft een negatief imago aan het V(MBO). "Dat is een raar verschijnsel, want meer dan vijftig procent van de scholieren in Nederland gaat naar het VMBO." Carmen Kooloos vindt de kritiek jammer, schadelijk en onterecht. "Het leidt inmiddels elk jaar tot cito-stress bij menig ouder, want stel je voor… Ondanks dat de CITO-scores door de jaren heen gemiddeld hetzelfde blijft - gemiddeld 535 - lijkt het erop dat steeds meer ouders liever kiezen voor de HAVO dan voor het VMBO. De vraag is of dat uiteindelijk het kind helpt en recht doet aan een kind, want kinderen ontwikkelen zich allemaal anders en op een ander tempo."
Een ander punt dat bijdraagt aan de onderwaardering van het V(MBO) en de overmatige nadruk op een HBO-of WO-opleiding zijn de kansen op de arbeidsmarkt in 'kenniseconomie' Nederland. Alsof het matige imago van hun opleiding nog niet genoeg is, kampen VMBO'ers dus ook met verontrustende vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Reden genoeg om deze grote groep jongeren een steuntje in de rug te geven. "Want VMBO'er zijn niet dom en zeker niet overbodig. Integendeel. Ze hebben hun eigen kwaliteiten, die het bedrijfsleven vaak broodnodig heeft", benadrukt Kooloos. "Om met leraar van het jaar 2015 Rachel Baan te spreken: 'VMBO'ers zijn doeners. Ze zijn minder theoretisch en meer praktisch gericht. Met de juiste ondersteuning en leermethode worden ze vaak precies de vakmensen waar het bedrijfsleven om zit te springen.' Daarom is het nodig dat het VMBO en het bedrijfsleven elkaar kennen en op elkaar kunnen inspelen. "En dat is precies wat Delft on Stage doet: leerlingen en het bedrijfsleven met elkaar in contact brengen", vervolgt de projectleider. "Zodat de bedrijven kunnen zien wat deze jongeren allemaal in hun mars hebben en de leerlingen zien dat er perspectief en toekomst voor hen is. En tegelijkertijd leert Delft on Stage beide partijen nog iets belangrijks: netwerken. Want dát is een vaardigheid waar niemand in 2016 meer zonder kan."