Westerpop verhuist naar sportvelden Stanislascollege

Algemeen

DELFT – Westerpop 2016 gaat door en vindt plaats op de sportvelden van het Stanislascollege Westplantsoen. Daarmee is aan een jarenlange onzekerheid over de toekomst van het popfestival een einde gekomen.

Door: Jesper Neeleman

Vrijdagmiddag tekenden Westerpop-organisator René Steijger en Stanislas-directeur Sonja de Kreij de contracten.
Westerpop vond 25 keer in het Westerkwartier plaats, maar moest noodgedwongen verhuizen vanwege bouwwerkzaamheden voor de Spoorzone. Afgelopen jaar kon daarom geen festival plaatsvinden. Achter de schermen werd druk gezocht naar een nieuwe stek. Zes locaties werden bekeken, twee vielen snel af. De keuze viel uiteindelijk op de sportvelden van het Stanislascollege Westplantsoen, pal naast de Provincialeweg. "We zijn hier heel blij mee", reageert René Steijger. "We hebben alweer onwijs veel zin in de volgende editie, die op 15 en 16 juli plaats vindt. Westerpop en gras passen goed bij elkaar. Verder staan hier, net als op onze vorige locatie, bomen rond de velden. We denken dat we hier perfect voor de echte Westerpop-sfeer kunnen gaan zorgen. Het voelt goed."

Verschillen
Westerpop verhuist van een sportterrein van een middelbare school naar een sportterrein van een middelbare school. Maar naast een heleboel overeenkomsten zijn er ook verschillen. "We missen op onze nieuwe plek bijvoorbeeld krachtstroom. Maar ook op deze plek kunnen we puike stroomvoorziening gaan realiseren. We moeten investeren in infrastructuur, dus zien we wel een kostenstijging in de productie." Het festival was jarenlang op – letterlijk – een steenworp afstand van het NS-station. René Steijger beseft echter dat het schier onmogelijk was een plek te vinden die even gunstig gelegen was. "Maar ik denk dat het per misschien tien minuten lopen is van het station naar onze nieuwe locatie. Een prima loopafstand dus." Verder wil het Stanislascollege de sportvelden na het festival wat tijd geven om te kunnen herstellen. Zodoende is Westerpop niet zoals altijd in het laatste weekend van augustus, maar half juli. Steijger vindt het geen probleem aan die wens te voldoen. "We zijn nu aan het kijken welke evenementen er dat moment nog meer zijn, zodat we kunnen zien of we bepaalde bands die dat weekend toch in Nederland of België zijn voor Westerpop kunnen boeken."

Omwonenden
De organisatie van Westerpop heeft de direct omwonenden nog niet op de hoogte gebracht van het nieuws. Al zal een deel van hen, omdat de geruchten over de nieuwe plek van Westerpop al even door de stad gonsden, het wellicht al weten. René Steijger merkt op dat omwonenden vanaf dit weekend informatie op de website www.westerpop.nl kunnen vinden. "Omdat het gebied te groot is hebben we ervoor gekozen die informatievoorziening via de website te doen", zegt hij daarover. Hij heeft er alle vertrouwen in dat er geen strijd zal ontstaan tussen buurtbewoners en de organisatie van het festival. "We organiseren dit festival al 25 jaar zonder wanklank, er zijn nooit vervelende incidenten geweest en we hebben een smetteloze reputatie. Er komt een verkeersplan en we zorgen – zoals altijd – voor de juiste vergunningen en houden ons aan de bestaande wetgeving wat betreft geluidsoverlast."
Westerpop wordt, net als andere Delftse evenementen, een biënnale, en vindt dus voortaan om het jaar plaats. Of dat voortaan altijd op de sportvelden van het Stanislascollege Westplantsoen is, wordt na het festival geëvalueerd. "Maar we hebben wel de intentie voor een duurzame samenwerking met het Stanislascollege. Delft kan komende maanden in elk geval weer uitzien naar een mooi festival."