Nick en zijn kookwekker kijken hoe een klasgenoot haar kipkerrie – onder goede begeleiding in de warme oven zet.
Nick en zijn kookwekker kijken hoe een klasgenoot haar kipkerrie – onder goede begeleiding in de warme oven zet.

Kinderen koken bijzondere gerechten voor een bijzonder goed doel

Algemeen

DELFT – Toen Armand Muilenburg en zijn dochter Lola Samen twee jaar terug loempia's maakten, kregen ze naast lekkere loempia's ook een goed idee: laten we een kookboek maken. Deze ingeving mond nu uit in 140 pagina's tellende kookboek vol gerechten van Delftse kinderen.

De opbrengst is voor KiKa. Leerlingen van basisschool de Eglantier waren afgelopen tijd druk met het opstellen van de recepten voor de - volgens hen – allerlekkerste gerechten. Afgelopen woensdag mochten ze die in Kookstudio 2000 in Pijnacker gaan bereiden. Als we hier komen kijken, komen Carlo en Pauline Straver van deze kookstudio handen en voeten tekort om alle kinderen bij te staan. De geuren die uit de pannen en ovens opstijgen zijn echter veelbelovend. Geen brandlucht, maar dampende knoflook- en kerriewalmen.
Op de eerste etage is Armand Muilenburg ondertussen druk met interviews die in het boek komen. Een jongen vertelt hem dat 'ie spare-ribs lekkers vindt. En dat hij zijn opa aan de ziekte kanker is verloren. Er wordt vandaag gekookt voor KiKa. Dus is - tussen de lofzangen voor pizza en patat en klaagzangen over spruitjes door - ook aandacht voor dit zware onderwerp. Lola vindt het fantastisch dat het idee voor een kookboek in zo'n groot en serieus project is uitgemond. "Heel leuk ook dat we hier nu met z'n allen voor een goed doel bezig zijn", voegt ze er nog aan toe. De gerechten zijn even divers als verrassend. "Zo had één jongen een recept voor een pannenkoek bedacht met vitaminedruppels erop. Dan was het tenminste een gezonde pannenkoek", vertelt Armand Muilenburg. Een ander meisje heeft Engelse roots en kwam met een recept voor 'toad in the hole'. "Dat is worst met puree, bladerdeeg en erwtjes", weet Armand inmiddels. "Dat is bij haar familie in Engeland van generatie op generatie doorgegeven. Nu komt het in ons boek. Heel leuk." Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof is vader van één van de deelnemers en betrokken bij het project. Hij vindt het vooral mooi om het enthousiasme bij de kinderen te zien. "Dit leeft heel erg onder de leerlingen. En je ziet dat vandaag echt helemaal hun dag is, ze nemen de regie in feite van ons over." En zo zien ze het ook het liefst. De recepten zijn van kinderen. Daarbij komen interviews met foto's van de kinderen. Verder komen bij de gerechten ook tekeningen die door de kinderen zijn gemaakt. Dus is de titel van het boek, 'Kids koken voor KiKa', vrij logisch. De 10-jarige Troy heeft zojuist de nog door hem te maken pizza met salami en mozzarella getekend. "Ik wist alleen niet hoe ik mozzarella moest tekenen", bekent hij. Desondanks krijg je volgens De Bruin spontaan trek bij het zien van de mozzarellaloze pizza op A4-formaat. Diana Labree, ouder en vormgever, mag van alle recepten, foto's, tekeningen en interviews uiteindelijk één boek maken. "Ik vind het gaaf dat alle kinderen hier zo enthousiast mee bezig zijn. Het is, ook omdat het voor zo'n goed doel is, mooi om hier ook iets voor te kunnen betekenen." Het boek is af als het af is, zegt Jeroen de Bruin. Net als het gerecht van Nick, dat in de oven staat. Hij staat voor de oven en staart naar zijn kookwekker. Nog vier minuten. Kon hij die wekker maar vooruit kijken…