DSR-C staat weer bovenaan, en dus gaat het goed met captain Ward Italiaander

DELFT – Het gaat goed met de rugbyers van DSR-C. Vorig weekend namen zij de koppositie in de eerste klasse over door concurrent Utrecht met 17-33 te verslaan. DSR-C-captain Ward Italiaander (24) heeft dan ook niets te klagen. Want als het met de ploeg goed gaat, gaat het met de aanvoerder ook goed.

Voor het team waarvan het merendeel pas in de studietijd begon met rugbyen, doet DSR-C het opvallend goed. De eerste klasse is namelijk de op één na hoogste afdeling in het Nederlandse rugby. Vorig jaar werden de studenten-rugbyers al knap tweede. “We hebben dit jaar eigenlijk maar één zwak moment gehad”, vertelt Ward Italiaander. “Uit tegen Eemland. Dat is tot nu toe ook de enige wedstrijd die we hebben verloren.”

Het feit dat de teamleden van DSR-C elkaar zo goed kennen, is volgens Italiaander één van de redenen dat zijn ploeg alle andere eersteklassers achter zich laat. “We zien elkaar sowieso al vier keer als we gaan sporten, daarnaast zien we elkaar ook buiten de rugby om. Bij andere ploegen, die elkaar misschien twee keer per week op de training zien, is dat denk ik toch anders. Wij hanteren hier ook een systeem waarin het lastig is om voor trainingen af te zeggen. Vrij streng, maar je krijgt er wèl wat voor terug.”

In dat systeem is ook voor hem als captain van de ploeg een rol weggelegd. “Als iemand niet komt trainen moet ‘ie mij bellen”, zegt Italiaander. “En als ze met een kutexcuus komen dan horen ze dat ook.” Daar houdt zijn rol als captain echter nog niet op. “Ik moet hierin natuurlijk zelf het goede voorbeeld zijn. Daarnaast ben ik op zondag de leider in het veld en ben ik degene die met de scheidsrechter communiceert.” Een goede aanvoerder is volgens hem iemand die de groep op een goede manier onder controle houdt, de teamleden goed kan motiveren en hen ook beter kan maken. Soms door eventjes boos te worden, soms door opbouwende kritiek. Of hij zichzelf een goede captain vindt, kan hij niet zeggen. “Maar als het goed gaat met het team, gaat het ook goed met mij”, zegt hij.

Het is overigens niet zo dat hij de hele tijd anderen verbetert en zelf de perfecte rugbyer uithangt. Ook naar zichzelf heeft hij wel wat kritiekpuntjes. “Ik zou bijvoorbeeld meer moeten werken aan mijn ‘kicks op de palen’”, zegt Italiaander, waarmee hij op de ‘vrije trappen’ doelt die na een try of een penalty van een flinke afstand tussen de hoge palen moet worden geschoten. “Vroeger ging dat me beter af”, geeft hij toe. “In die tijd trainde ik daar meer op. Ik denk dat het daar door komt. Nu leg ik daar minder de nadruk op, omdat ik als captain wat meer met het team bezig ben. Maar ja, dat is eigenlijk ook maar een half excuus. Ik zou voor de training best een half uurtje eerder kunnen komen om voor mezelf wat te oefenen. Dat zegt de trainer ook, dat je zulke dingen in je eigen tijd moet doen. Dat ga ik wel doen, denk ik. Het is toch de bedoeling dat dat weer een beetje op niveau komt. Sommige wedstrijden win je er mee.” (JN)

Fotobijschrift:
Ward Italiaander is tevreden over het seizoen van DSR-C. (foto: Jesper Neeleman)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1