Hemd van het lijf

Algemeen

Afgelopen vrijdag ging de nieuwste Nederlandse speelfilm Claustrofobia op internet in première. De Delftse Leonie la Rondelle (14) speelt een rol in deze film.

1. Waarom wilde je hier, voor de Simon Carmiggeltschool, gefotografeerd worden?
“Omdat dit mijn basisschool is. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin gehad en op deze school werd veel aandacht besteed aan toneelspelen. Zo schrijven de leraren de musical van groep acht en de muziek die daarbij hoort zelf. Door mijn ervaringen op deze school heb ik voor de Theaterhavo/vwo in Rotterdam gekozen als middelbare school.”

2. Je hebt een rol in een speelfilm. Hoe ben je zo ver gekomen?
“Op mijn huidige school heeft iemand me aangeraden om me in te schrijven bij een castingbureau. Dat heb ik gedaan en via dit bureau, Elske’s Kast, werd ik gevraagd om auditie te komen doen voor de rol in Claustrofobia. Dat heb ik gedaan en de keuze is op mij gevallen.”

3. Wie spelen er allemaal nog meer in de film?
“Het was een mooie ervaring, want er spelen best veel beroemde acteurs in de film. Zo heb je Thijs Römer, Nienke Römer, Carolien Spoor, Juliette van Ardenne, Peter Faber en Frits Lambrechts en nog meer beroemde acteurs, die je op www.claustrofobia.nl kunt vinden. Zelf speel ik in de film de rol van de jonge Nienke Römer.”

4. Voelt dat niet vreemd om tussen bekende Nederlanders rond te lopen?
“Eigenlijk valt dat heel erg mee. Dat komt doordat ik ze eigenlijk bijna niet gezien heb. Voor de rol ben ik een avond van zes tot half twee bezig geweest. De andere acteurs liepen zo nu en dan wel binnen in de kamer waar wij zaten, maar echt veel heb ik niet met ze te maken gehad. Wel werden de jonge acteurs begeleid door Tsilla Voet, die in Spangas speelt. Zij was erg aardig en zorgde ervoor dat we ons op ons gemak voelden.”

5. Wat is je rol in de film?
“Ik speel dus de jonge versie van Nienke Römer. Ik ben een ontzettend gemeen meisje dat een jongetje opsluit in een mortuarium. Hoe het verhaal verder verloopt weet ik eigenlijk niet eens. Ik heb het script gelezen van mijn eigen scène, maar voor de rest weet ik net zo veel van het verhaal als ieder ander op internet kan vinden.”

6. Je speelt een heel gemeen meisje, maar zo kom je helemaal niet over. Is dat niet lastig?
“Dat is inderdaad best lastig. Het is een uitdaging om zo’n rol neer te zetten. Ik vind dat juist het leuke van toneel spelen: iemand zijn die compleet anders is dan je zelf bent. Daarbij werd ik erg goed geholpen door de regisseur. Ik kreeg allemaal heel goede tips.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan....
“... zou ik ervoor zorgen die iedereen die dat graag wil gratis spelles en toneelles zou kunnen volgen. Het is namelijk prachtig om in de huid van iemand anders te kruipen. Het zou zonde zijn als mensen die dat graag zouden willen dit niet kunnen doen, doordat ze het niet kunnen betalen.”

8. Gaan we je later nog in meer films zien?
“Dat hoop ik heel erg, ja. Ik vind het namelijk heel erg leuk om te acteren. Daarom ben ik ook naar de Theaterhavo/vwo in Rotterdam gegaan. Verder vind ik het achter de schermen eigenlijk ook wel heel erg leuk, dus voor mij is het zeker niet de bedoeling dat het bij één film blijft. Ik hoop dat er nog veel zullen volgen.”

9. Hoe heb je vrijdag de première beleefd?
“Vrijdagavond kwam Hans, een vriend van ons, bij ons thuis koken. Hier hebben we met zo’n twintig vrienden en familieleden van genoten. Daarna hebben we de laptop op de televisie aangesloten. We zijn naar www.claustrofobia.nl gegaan en zo hebben we onze eigen première gevierd en beleefd.”

10. Waarom moet iedereen dit weekend naar de film kijken?
“Ten eerste is hij gratis te bekijken. Daarnaast zijn er mooie beelden geschoten en is het verhaal in de film volgens mij wel heel erg goed. Wat verder wel grappig is om te vermelden, is dat de film over orgaanroof gaat, terwijl hij gesponsord wordt door de Maag-, lever- en darmstichting.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12