Hemd van het Lijf: Bas Verkerk

Algemeen

In mei heeft het College van B en W er twee van de vier jaar opzitten. De komende zes weken maken Burgemeester en Wethouders een tussenbalans op. Deze week deel 1 met de voorzitter van B en W, burgemeester Bas Verkerk.

1. Waarom wilde je per se bij het Stadhuis gefotografeerd worden?
Het Stadhuis is het 'Huis van Delft'. Ik ontvang hier gasten en gezelschappen en hier doen we de ceremoniële ondertekeningen van contracten. Vaak vergader ik op deze mooie plek en houd ik hier mijn spreekuur. De Burgemeesterskamer zie ik als mijn tweede werkplek.

2. Wat is het leukste aan burgemeester van Delft zijn?
Je mag als burgemeester bijna overal komen en mijn agenda is heel divers: van op visite gaan bij een 100-jarige tot de opening van de OWee-Week tot het Iftardiner in de Moskee. Ik hoor en zie veel van Delft. Het is een geweldige stad, waar veel activiteiten plaatsvinden. Bovendien is Delft de broedplaats voor technische uitvindingen die je in heel de wereld terug kunt vinden.

3. Wat is je de laatste twee jaar meegevallen?
Ik ben zeer tevreden met de veiligheidsontwikkelingen die we de afgelopen drieëneenhalf jaar hebben gerealiseerd: cameratoezicht, de aanpak van enge plekken en de Algemene Politieverordening is aangepast. We werken goed samen met de partners in de stad. Dan bedoel ik bijvoorbeeld Politie, scholen, Breed Welzijn Delft, Brandweer, woningcorporaties, Jeugdzorg en het Openbaar Ministerie. Daarnaast ben ik blij met het Regionaal Structuurplan Haaglanden 2020, het RSP. Ik ben als regiobestuurder verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening in Haaglanden. De negen Haaglandengemeenten spreken in het RSP unaniem de ambitie uit om samen door te willen groeien als internationaal concurrerende regio met een goed functionerend stedelijk netwerk. Het is een breed erkend topproject voor Haaglanden.

4. En wat juist niet?
Het valt niet mee het Rijk te overtuigen van het belang van de vier sporen in de Spoortunnel. Ik hoop dat we toch snel doorpakken.

5. Als burgemeester lijkt het er soms op, wat je ook doet, dat je het nooit goed doet. Wat doet dat met je?
Dat gevoel heb ik niet. Je hebt altijd als bestuurder te maken met meevallers en met tegenvallers.

6. Wat is het beste dat je tot nu hebt bereikt en wat kan beter?
Delft goed op de kaart zetten. Delft is zichtbaar voor veel partijen, zoals het Kabinet, de departementen en zelfs voor Europa. Ik vind dat de huisvesting van het College beter kan. Het College is niet zichtbaar en het zou een werkplek in de binnenstad moeten hebben. Daar is het College toegankelijk te benaderen.

7. Als je wethouder in Delft zou zijn, dan...
...zou ik minder vergaderen in de Torenhove.

8. Als je iets aan het burgemeesterschap zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Er wordt veel van een burgemeester verwacht, terwijl hij formeel en feitelijk niet veel kan. Zo ben ik blij met de maatregel van minister Ter Horst die de uitbreiding van bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van openbare orde en veiligheid mogelijk maakt. Hierdoor kunnen we sneller ingrijpen als het gaat om het sluiten van woningen in geval van drugsoverlast, het aanwijzen van veiligheidsrisicogebieden en het instellen van cameratoezicht.

9. Welk dossier ga je binnen twee jaar absoluut tot een goed einde brengen en waarom denk je dat?
De internationale positie van Delft en de samenwerking met de TU. We zijn op de goede weg. Dat is ook noodzakelijk voor een goede toekomst van Delft. De TU werkt op wereldniveau en wij moeten hen ruimte verschaffen om dat goed te kunnen doen door bijvoorbeeld studentenhuisvesting en Technopolis.

10. Reageer op de volgende stelling: Delft is een veilige stad, want...
...het is hier prettig wonen en mensen voelen zich ook veilig. Als we grote evenementen in de stad hebben, zoals de Mooi Weer Spelen, gaat dat goed. En vanwege onze samenwerking met diverse partners in de stad verlopen zaken ook in de preventieve sfeer goed, zoals met Oud en Nieuw. Ook in de handhaving is er goede samenwerking tussen Gemeente en Politie. We pakken problemen integraal aan om meer voor elkaar te krijgen, zoals de aanpak van de overlast Brasserskade. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12