Een touw aan de kade kan redding zijn voor een verzopen kat in de gracht

Algemeen

Volgens Maureen Crijns (links) en Karin Wiegman zorgen hoge kademuren, zoals hier aan de Korte Geer, ervoor dat er jaarlijks een flink aantal katten in de Delftse grachten verdrinkt. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Een kat heeft negen levens, maar als het in een Delftse gracht belandt kan het snel met het dier gebeurd zijn.

Achterom-bewoonster Maureen Crijns en Karin Wiegman van de Kattenhulp willen daarom dat er dikke scheepstouwen aan de kades van de grachten worden bevestigd, zodat ongewild te water geraakte katten weer snel de kant op kunnen klimmen. Een zelfde initiatief heeft in Leiden tot positieve resulaten geleid. Daar hangen sinds mei vorig jaar touwen langs de stadsgrachten. Deze actie heeft voor een afname van het aantal verdrinkende katten gezorgd. Zelfs botenbezitters zijn blij met de bevestigde touwen, omdat dit bij botsingen tot minder schade aan het vaartuig leidt. Het gaat Wiegman en Crijns echter om de katten, benadrukken ze. Het aantal katten dat jaarlijks in de grachten verdrinkt is niet op de vingers van twee handen te tellen, weten beide Delftsen. “De dieren springen in het water, ze lopen over het ijs, ze denken dat ze over kroos kunnen lopen of ze belanden na een ruzie met een soortgenoot in het water”, vertelt Maureen Crijns, die vanuit haar woning uitkijkt op een gracht van het Achterom. “Katten kunnen wel zwemmen, maar als ze nergens het water uit kunnen verdrinken ze uiteindelijk door uitputting.” Precieze cijfers van het aantal verdronken katten hebben de twee niet. “Daar zijn we nu naar aan het informeren, maar het zijn er genoeg om te zeggen dat er iets aan moet gebeuren”, stelt Karin Wiegman. 

Uit een rondvraag in eigen kring kwamen al acht meldingen over verdronken katten binnen en via de Gemeente Delft vernamen de twee dat er aan het Noordeinde alleen al jaarlijks tien dode katten aanspoelen. Het valt echter niet mee om meer informatie te bemachtigen. “Het wordt nauwelijks geregistreerd, dus we krijgen overal wat losse informatie”, zegt Wiegman. “Maar”, zegt Maureen Crijns, “iedereen zegt dat het regelmatig gebeurt.” 

Dus willen de twee dierenvrienden hier wat doen. De oplossing is simpel en bovendien in Leiden al in praktijk gebracht. Op de website www.katuitdegracht.nl wordt bijgehouden hoeveel te water geraakte katten hun (misschien al wel negende) leven dankzij de Leidse touwen konden vervolgen. We lezen dat er sinds mei 2009 al negen katten via de touwen de gracht uitklauterden. Ook in Delft zou de Leidse oplossing moeten worden ingevoerd, vinden Wiegman en Crijns. Ze begrijpen dat niet iedereen erop zit te wachten dat elke gracht in de binnenstad vol met touwen komt. “Maar we zijn al blij als er touwen op een aantal hotspots komen, waarvan bekend is dat er regelmatig katten verdrinken”, geeft Wiegman aan. “Als het ergens één keer gebeurt is dat geen reden om een touw op te hangen”, vult Crijns aan. Om tot een goed beeld van de hotspots te komen, hopen de twee dat mensen die te water geraakte katten of verdronken katten hebben gezien, dit mailen naar miauw@kattenbescherming.nl. “Dus als je iets gezien hebt: meld het! Want het ontbreekt ons nog aan voldoende informatie", benadrukt Wiegman.
Als de dames meer weten over de hotspots willen ze naar de Gemeente stappen met het verzoek om in de binnenstad touwen aan de kades te hangen. Ze hebben vertrouwen in een goede afloop. “Het kost de Gemeente geen geld, want we hebben een bedrijf dat de touwen kan leveren. Ze hoeven er ook geen moeite voor te doen, want we kunnen de touwen, zoals dat ook in Leiden gebeurt, zelf onderhouden. Èn de Gemeente kan goede sier maken omdat ze diervriendelijk zijn”, aldus Wiegman. Crijns: “Ze moeten het alleen goed vinden en toestemming geven.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12