Stefan Berkhout probeert een voortrekkersrol te vervullen en is dolblij met zijn trainer

Algemeen

Stefan Berkhout is sterk in de duels en is hier Wesley Hoogendoorn van Oranjeplein/Postduiven te slim af. (foto: Roel van Dorsten)

DEN HOORN - SV Den Hoorn schurkt nu al een aantal seizoenen tegen de Tweede Klasse aan, maar speelt nog steeds een klasse lager. Aanvoerder Stefan Berkhout hoopt hier dit seizoen verandering in te brengen. “Daarvoor zijn de komende weken cruciaal.”

Afgelopen zondag deed de ploeg van trainer Harry Biemans goede zaken. Tegen het gehavende elftal van Oranjeplein/Postduiven, waarin drie veertigers meespeelden, boekten de roodwitten volgens ere-voorzitter Erik van Dijk de grootste overwinning in de laatste vijfendertig jaar. “Maar dit soort potjes moet je eigenlijk niet helemaal serieus nemen”, weet aanvoerder Stefan Berkhout. “Als je met 11-0 wint, is het op een gegeven moment niet leuk meer. We merkten ook dat er slordigheden in de ploeg slopen en dat schiet niet op. Wat dat aangaat hebben we ook in de afgelopen twee competitiewedstrijden tegen Wanica Star en Hoekpolder, die in 8-1 eindigden, weinig tegenstand gehad.”

‘JE ZIET DAT HIJ ALLES HEEFT OM OP EEN HOGER NIVEAU TE TRAINEN’
En dus was het fijn dat er afgelopen dinsdag in het oefenduel tegen het Rotterdamse VOC, koploper in de Tweede Klasse, met 3-1 gewonnen werd. “Je merkt wel dat die ruime uitslagen vertrouwen wekken en dat namen we ook naar die wedstrijd tegen VOC mee. Als je het laatste half uur met tien man verder moet spelen en dan nog de overwinning eruit weet te slepen, is dat lekker.” 

Dat Berkhout bij Den Hoorn mag werken met trainer Harry Biemans is volgens de centrale middenvelder ‘een zegen voor de club’. “Je ziet aan hem dat hij alles heeft om op een hoger niveau te trainen. Hij weet waar hij over praat, is rustig en treedt niet te veel op de voorgrond. Ik ben blij dat hij zich ook voor komend seizoen aan de club heeft verbonden.” 

Ook het doelsaldo van Den Hoorn valt als ‘lekker’ aan te merken. In achttien duels wist de equipe van Harry Biemans zesenzeventig keer te scoren, wat neerkomt op vier doelpunten per wedstrijd. De twee keepers die dit jaar het doel verdedigden incasseerden achtentwintig tegengoals, wat per saldo betekent dat er achtenveertig meer gescoord is door Den Hoorn dan door de tegenstander.

‘WE GAAN IN ALLE WEDSTRIJDEN UIT VAN ONZE EIGEN KRACHT’
“Aan ons doelsaldo kun je wel zien dat we een aanvallende ploeg zijn. We gaan in alle wedstrijden uit van onze eigen kracht en hopen de tegenstander onze wil op te leggen.” En vaak lukt dat de Hoornaren ook, maar er werd dit seizoen toch ook al vijfmaal verloren. “En dat is meestal tegen ploegen die ons het voetballen onmogelijk maken. Dan lopen we tegen een muur aan en lukt het ons vaak niet om die te slechten. Vooral tegen ploegen die fysiek voetbal spelen komen we in moeilijkheden. De komende weken moeten we laten zien dat we ook op een andere manier onze wedstrijden kunnen winnen, gewoon door de beuk erin te gooien.” 

- Missen jullie dan iemand als Michael Righarts, die voor dit seizoen afscheid nam?
“Dat zou best wel eens kunnen ja. Michael bracht op het middenveld een hoop ervaring en coaching met zich mee. Vorig seizoen wisten we denk ik wel wat meer wedstrijden op een lelijke manier te winnen. Dat is iets wat dit seizoen ook van pas zou kunnen komen. Het leuke is dat Michael zich volgend seizoen waarschijnlijk weer bij de groep aansluit.”
 
- In hoeverre zijn jullie als ploeg verder dan vorig jaar?
“Daar hebben we het toevallig pas nog over gehad. Voetballend zijn we beter geworden en we hebben er een heel aantal jonge jongens bij. Aan de andere kant hebben we geconstateerd dat we minder in staat zijn om wedstrijden op een lelijke manier te beslissen.” 

- Hoe zie jij je rol als aanvoerder in dat proces als het voetballend even niet loopt?
“Ik vind dat een aanvoerder er altijd moet staan en probeer dan ook een voortrekkersrol te vervullen. Ik zie mijn inzicht, passing en duelkracht als mijn sterke punten. Die probeer ik optimaal te benutten om met de ploeg tot een goed resultaat te komen.”

‘HET ZOU MOOI ZIJN ALS WE IN EEN ONDERLING DUEL BEPALEN WIE KAMPIOEN WORDT’
Die specifieke kwaliteiten mochten Den Hoorn in een periode voor de winterstop, waarin de ploeg een heel aantal punten verspeelde, niet baten. Inmiddels lijkt Den Hoorn, getuige de monsterzeges op wat mindere clubs maar vooral ook de zege op VOC, weer op de goede weg. “Voorin heeft het nooit fout gezeten en daar hebben we ook ontzettend veel kwaliteit. In de verdediging is het fijn dat Aldo Carta weer meedoet. Hij is een ervaren verdediger en laat zich niet zo snel gek maken. Met zijn terugkeer lijkt het achterin weer wat beter te staan.” 

En daar hoopt Den Hoorn van te kunnen profiteren. Te beginnen aanstaande zondag tegen VCS. “En dat wordt een behoorlijke testcase. In deze wedstrijd zullen we moeten laten zien hoe we ervoor staan.” En dat alles gebeurt in een competitie waarin de onzekerheid regeert. De Haagse poule, waar Den Hoorn dit seizoen in acteert, brengt de nodige problemen met zich mee. “Er gaan inderdaad heel wat indianenverhalen en geruchten over ploegen die uit de competitie genomen zouden worden, maar op dit moment is er nog helemaal niets zeker. Waarschijnlijk komt er pas twee weken voor het einde van de competitie duidelijkheid over hoe we er werkelijk voorstaan.” 

Het zou erg laat zijn, maar als in die periode blijkt dat Den Hoorn en aartsvijand Schipluiden binnen handbereik van elkaar staan, zou dat een mooi slot van de competitie kunnen opleveren. “We spelen onze één-na-laatste wedstrijd tegen Schipluiden en het zou mooi zijn als we daar in een onderling duel bepalen wie kampioen wordt. Als dat het geval is, dan zou dat een prachtig slot van de competitie zijn.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12