Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 27 maart 2011.

Rotzooi (2)
DELFT - Met veel interesse heb ik de ingezonden brief van Marc Rust in de Delft op Zondag van vorig weekend gelezen. Enerzijds vond ik het gelijk een práchtaanleiding om eens te zien wat stemmen op politieke partijen als Stadsbelangen en de Socialistische Partij heeft uitgehaald en of zij hier iets voor ons aan kunnen doen. Ik heb reactiemails gestuurd om een weerwoord te krijgen van Avalex en de Gemeente zelf. Er kan al heel gauw sprake zijn van personeelsgebrek op de planning, of bij de chauffeurs, die de grootvuil-auto's moeten besturen. Of misschien kàn Avalex niet vaker rijden, omdat de Gemeente wellicht op het budget voor vuilnis ophalen heeft bezuinigd. Dan zou ik er meer begrip voor kunnen opbrengen. Anderzijds wist ik niet dat het zo slecht gesteld was met de grofvuil-afvoer in Delft. Een enkele Delftenaar heeft mijn website ontdekt en hoewel het niet gratis is, bied ik wel een praktische oplossing: 20 euro bij de hand, uw Avalex-pas even lenen en met een telefonische afspraak via 06 - 15 00 78 14 bent u nu eens wèl volgens afspraak van uw groot vuil af. Het is en blijft een kunst om mensen mijn website te laten vinden!

Ferdy Koot, Delft



Nieuw Stadskantoor
DELFT – In de media verschenen vorig weekend verhalen over het nieuwe Stadskantoor, dat ‘een markant gebouw’ wordt genoemd, dat ‘goed aansluit om te omgeving’ en dat ‘de schakel wordt tussen de historische binnenstad en de woonwijken’. Ik dacht: We zijn door de Gemeente Delft toch al eens eerder verblijd met zo'n verhaal? Oh ja, natuurlijk: Het Zuidpoortgebied! Herinnert u zich dat ook nog: het zou een aanwinst worden voor de stad; een verrijking van de binnenstad met gevels geïnspireerd op het werk van Vermeer, met gezellige pleinen en ga zo maar door. Nu ja, u weet hoe zulke turbo-taal er in werkelijkheid uitziet... Begrijp me goed, als de Gemeente Delft een UFO wil laten landen op de Spoortunnel (als Stadskantoor), ze gaan hun gang maar. Maar papegaai daarbij nou niet die architectenpraat! Zeg gewoon waar het op staat: ‘Er komt een UFO, die geen enkele relatie heeft met de historische binnenstad en juist als het grootst mogelijk contrast met de omliggende bebouwing is bedoeld. Wij, B en W van Delft, willen een statement nalaten aan deze stad’. Want laten we nu welwezen, ziet u op de plaatjes in de krant iets van de ‘aansluitende omgeving’. De Coenderstraat bijvoorbeeld? Nee, dat is volstrekt buiten beeld gelaten of, zoals bij het oude station, weggewerkt achter bomen van een omvang die vrijwel nergens voorkomen in de Delftse binnenstad. Laat toch je ogen spreken: het Stadskantoor wordt een glazen huis als elitair prestigeproject; de middelvinger naar alles wat ‘Delft’ is.

Ernst Neher, Delft



Rookabri’s (1)
DELFT - Geachte heer Van den Heuvel van de Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf Gasthuis. Na anderhalf jaar correspondentie over het rookbeleid voor de ingangen van het Reinier de Graaf Gasthuis deel ik u mee dat ik zeer teleurgesteld ben in de manier waarop het RdGG hiermee omgaat. Nu ken ik u niet persoonlijk, maar u bent de vertegenwoordiger van het hoogste gezag van de instelling en daarom spreek ik u hierop aan. De situatie bij de twee gebouwen in Delft is thans dat er inderdaad rookabri’s staan en dat er een markering is aangebracht. Dat is goed, maar niet voldoende. De abri’s staan zo opgesteld dat de ingang ervan open staat en precies naar de ingang van het ziekenhuis toe is gericht. De bakken met peuken staan precies op de looproute. De peuken liggen nog steeds op straat. En ik heb nog geen enkele actie gezien wat betreft handhaven of mensen erop aanspreken. De ingang van de locatie Voorburg is zeker niet rookvrij. Ik heb dus nog steeds last van rookoverlast bij het bezoeken van de locaties in Delft en Voorburg. Uw reactie naar de Delft op Zondag, waarin ik in de editie van 13 maart mijn verhaal heb mogen doen, dat er na de plaatsing van de abri’s geen klachten meer waren, klopt niet. Ik ben zelf - na het plaatsen van de rookabri’s - een keer zeer benauwd het ziekenhuis binnengekomen omdat er iemand naast de abri stond te roken en heb dat ook meteen gemeld aan de klachtenfunctionaris. Zij heeft zelf gezien hoeveel last ik ervan had. De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit heeft mij per brief van 15 maart 2011 laten weten dat de situatie thans voldoet aan de regels. Helaas heb ik nog steeds last van de situatie. Ik verwacht van een ziekenhuis naar de (kwetsbare) gebruikers toe een zorgzame reactie. Het principe ‘wij houden ons aan de regels’ is wel van een geheel andere orde dan het principe ‘wij zorgen goed voor onze cliënten’. Ik hoop toch wel dat u het laatste principe voorrang wilt geven.

A.P. Nauta, Delft



Rookabri’s (2)
DELFT – In het artikel in Delft op Zondag, over de rookabri bij het ziekenhuis, zegt het Reinier de Graaf Gasthuis geen klachten te hebben gehad over dit fenomeen. Ik loop al weken met ingehouden adem èn ergernis langs de abri voor ‘bezoekers’ die moeten roken. Alleen is ‘bezoekers’ niet het juiste woord. Er staan (drommen) patiënten die onder behandeling zijn, net als op de foto bij het artikel. Daarna komen ze gezellig met het bezoek de afdeling op, walmend naar de rook. Kosten noch moeite worden gespaard om het de mensen naar de zin te maken. Misschien kan er ook nog een bar in de abri worden geplaatst?

Joke van Dijk, Delft



Kaalslag Tanthof
DELFT – Ik las vorig weekend in Delft op Zondag dat ‘buurtbewoner S.A. van Haersma Buma niet snapt waar ‘iedereen zich druk om maakt’. Misschien heb ik niet alle info of is alle info niet eenduidig duidelijk... voor mij? Ondergronds of bovengronds? Waar eindigt bovengronds en waar begint ondergronds? Wie heeft nu bepaald WAT moet worden gekapt en WANNEER deze kaalslag mag en kan plaatsvinden? Had het niet wat beperkter of zuiniger kunnen gebeuren? Over vijftien jaar is dit gebied weer hersteld. Ik begrijp niet dat er niet meer mensen op deze 'kaalslag' reageren. Zijn ze beter geïnformeeerd dan ik?

J.J. Olthof, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12