Afbeelding

Juf Frieda en juf Nadia nemen na jaren trouwe dienst afscheid van Rembrandtschool

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

DELFT – De leerlingen en het lerarenteam van de Rembrandtschool nemen aanstaande woensdag tijdens het jaarlijkse zomerfeest afscheid van twee ‘superjuffen’. Afscheid nemen van juf Nadia kan tijdens een receptie op donderdag 21 juni en wie juf Frieda gedag wil zeggen kan dit doen op 22 juni.

Afscheid nemen van twee zeer ervaren leerkrachten gaat met een traan en met een lach. Dat geldt zeker voor deze juffen. Frieda Balvers (63) jaar neemt na veertig jaar fulltime kleuterjuf te zijn geweest, waarvan zes jaar op de Rembrandschool, met pijn in het hart afscheid van het onderwijs. “Het onderwijs is mijn leven. Al mijn tijd, ook in het weekend, ben ik bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor mijn klas”, vertelt Frieda bevlogen. “Nu het EK bezig is, verzin ik voetbalgerelateerde spelen voor de kinderen. Dat vinden ze harstikke leuk.” Nadia Sawal (60) is van de veertig jaar dat ze onderwijzeres is 21 jaar verbonden geweest aan de Rembrandtschool, waar ze nu les geeft aan groep 6. Zij blijft voor de school oproepbaar voor invaluren. “In al deze jaren heb ik mij geschoold om Remedial Teaching te kunnen geven en ook dat wil ik nog blijven doen.” In tegenstelling tot haar collega kijkt ze uit naar alle vrije uren die in de toekomst liggen. “Lesgeven is enorm leuk en nu is het tijd voor andere leuke dingen.”

Beide juffen hebben het moeilijk gevonden om de kinderen in hun klas te vertellen dat ze zouden weggaan. “Sommigen dachten dat ik direct op zou stappen en ze schrokken. Toen ik ze vertelde dat ik gewoon tot het eind van het schooljaar zou blijven, waren ze opgelucht”, vertelt Nadia. Juf Frieda heeft zelfs vanochtend nog met tranen in haar ogen gestaan toen één van de kleuters haar gezicht met beide handjes beetpakte en zei: “Juf, ik vind het zo erg dat je weg gaat. Ik vind je zo lief.” Ontroerd heeft ze het meisje verteld dat ook zij haar heel erg gaat missen. “Kleuters zijn nog zo spontaan en dat maakt het afscheid nemen niet makkelijk”, weet Frieda.

Beide leerkrachten hebben een schat aan ervaring. Ze hebben in de afgelopen tijd veel veranderingen binnen het onderwijs meegemaakt en ze hebben de kinderen zien veranderen. Frieda: “De kinderen van nu zijn mondig en bekwaam met de computer. Daarbij hebben ze minder bagage op het gebied van sociale en cognitieve eigenschappen, vandaar dat ik het zo belangrijk vind om hun zintuigen te prikkelen. Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Al deze aspecten horen in een kleuterklas tijdens alle activiteiten aanwezig te zijn.” Nadia beaamt dit: “Als in de kleuterklas een stevige basis bij kinderen wordt gelegd, dan hebben ze daar hun hele schoolcarrière profijt van.” Beide leerkrachten raden jongere onderwijzers aan om vooral uit het hart les te geven.

Fietsen. Dat is wat de beide juffen willen doen na het afscheid. Die wens is meteen opgepakt door directeur Yvonne Knoester. “Tijdens het jaarlijkse zomerfeest nemen we feestelijk afscheid van de beide leerkrachten. Het thema ‘fiets’ heeft geresulteerd in een feest rondom verkeer. Het wordt een groot feest, waarvoor we het schoolplein omtoveren in een verkeersplein met allerlei activiteiten.” Meer wil de directeur niet verklappen, want juf Frieda en juf Nadia mogen nog niet weten wat hen allemaal te wachten staat. “Er heerst in school een beetje een Sinterklaassfeertje. Veel gefluister en zo”, lacht de directeur.

De scheidende juffen hebben wel iets door. Ze zien hoe moeilijk de leerlingen het hebben om de geheimen rond de feestelijkheden voor zich te houden. “Ze gedragen zich een beetje geheimzinnig. Net als de leerkrachten. We zijn enorm nieuwsgierig, maar beheersen ons goed.” De juffen wachten in spanning af. Ook op het schoolplein, waar de kleuterklas van juf Frieda op het schoolplein speelt, willen de kinderen niet veel kwijt over het feest. De 6-jarige Fenna verklapt dat ze verkleed gaat. Georgina (6) wil er niets over zeggen. Wat de beide dames wèl willen vertellen is dat juf Frieda streng en heel lief is. Georgina: “En ze kan heel mooi tekenen. Schaapjes. Die tekent ze het mooist.”

Afscheid nemen van juf Nadia Sawal kan op 21 juni van 15.30 uur tot 17.30 uur in de Rembrandtschool en de afscheidsreceptie voor juf Frieda Balvers is een dag later, op 22 juni van 15.30 uur tot 17.30 uur, in de Rembrandtschool. (MvV)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12