Afbeelding

Geslaagden van Grotius College gaan straks chillen, feesten, op vakantie, en daarna weer studeren…

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

Lianne van Gaasbeek (links), Ilse van Kessel, Anouk van der Horst, Jessie Winkel, Romy Ruigrok en Anoek Verhaar (rechts) hebben hun diploma op zak en kunnen gaan feesten

“Ik ben geslaagd op het gymnasium”, vertelt Lianne van Gaasbeek stralend. “Ik had eigenlijk niet echt verwacht dat ik geslaagd zou zijn. Ik was bang voor een herkansing.” Volgend jaar wil ze Internationale Betrekkingen en Organisaties gaan studeren in Leiden. “Dat is een soort zijtak van politicologie, zeg maar internationale politicologie. Ik ga nu eerst een zomer lang chillen en werken. Werken, ja, want ik moet toch ook wat geld verdienen. Ik wil volgend jaar namelijk graag op kamers in Leiden. Ik heb me daar al voor ingeschreven.” Met Lianne zijn ook al haar vriendinnen geslaagd. Zoals Ilse van Kessel, die slaagde voor haar gymnasiumdiploma. “Ik had wel verwacht dat ik zou slagen”, zegt Ilse. “Doordat we met de nieuwe regel ook voor alle centrale eindexamens gemiddeld een 5,5 moesten staan, was ik wel iets zenuwachtiger, maar ik had al mijn examens meteen nagekeken en wist dus wel ongeveer wat ik zou gaan halen. Ik heb voornamelijk zessen gehaald. Eén onvoldoende. Voor Grieks. Dat ligt me normaal gesproken juist heel goed, maar het examen vond ik moeilijk.” Dat maakt nu niet meer uit, beseft Ilse. “Want ik ben geslaagd. Vanavond ga ik lekker uit eten en de komende periode ga ik vooral niets doen!”

Ook Tim van der Wel twijfelde nauwelijks over het halen van zijn diploma. En terecht, blijkt nu. “Ik heb voor alle examens hoger dan een zes gehaald en heb nu dus mooi mijn HAVO-diploma binnen. Ik voelde me er eigenlijk best zeker over. Alleen gisteren twijfelde ik even. Het was natuurlijk de dag voor de uitslag, dat maakte me een beetje zenuwachtig.” Hij gaat na de zomer beginnen aan een opleiding Hoger Toeristisch Onderwijs aan de InHolland Hogeschool in Rotterdam. “Maar ik ga eerst feesten en op vakantie. Begin augustus ga ik naar Sziget, een groot festival in Hongarije. Daar kijk ik heel erg naar uit.”

Jurren van der Laan, Jeroen Boonekamp, Romy Ruigrok en Anouk van der Horst haalden allemaal hun VWO-diploma. “Ik had zeker verwacht dat ik zou slagen”, geeft Jurren aan. “De nieuwe eis maakte me wel wat nerveus, maar uiteindelijk stond ik er gewoon goed genoeg voor. Volgend jaar ga ik wiskunde studeren in Leiden. Waarom niet aan de TU? Omdat ik liever theoretische wiskunde doe dan technische. Ik heb wel lang getwijfeld tussen Leiden en Delft, maar in Leiden ga ik ook wel toegepaste wiskunde krijgen, dus dat gaf de doorslag.” Voor Anouk van der Horst, die al is toegelaten tot de studie sociologie in Amsterdam, was het een stuk minder zeker dat ze haar diploma zou halen. “Ik ben altijd met de hakken over de sloot over gegaan en had dus niet helemaal verwacht dat ik zou slagen. Ik ben zo blij! Als ik zeg dat ik huilend aan de telefoon hing vanmiddag, zegt dat je dan iets over hoe blij ik ben? Nu ga ik lekker feesten.”

“Ik was een beetje bang dat ik Management en Organisatie moest herkansen”, geeft Romy Ruigrok toe. “Zeker met het oog op die nieuwe 5,5-regel. Uiteindelijk heb ik gemiddeld een 6,8 gescoord voor mijn examens.” Diezelfde angst voor de 5,5-regel had Jeroen Boonekamp. Ook híj heeft uiteindelijk echter redelijk overtuigend zijn VWO-diploma gehaald. “Ik heb nog wèl twee onvoldoendes gehaald op het centrale examen. Voor wiskunde en Engels. Ik ga volgend jaar Plantenwetenschappen studeren. Dat is volgens mij de leukste opleiding die er is! Biologie was sowieso al mijn favoriete vak en het interessante van deze opleiding vind ik de toekomstgerichtheid ervan. Ik ga me voornamelijk bezighouden met voedselproblemen die zich in de toekomst kunnen voordoen en ga die proberen op te lossen. Ik heb daar in elk geval veel zin in.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12