Ring Pass-dames zijn nu meer ervaren en klaar voor de Overgangsklasse

Algemeen

Anne Swier (links), Lieke Dries en Floor de Weijer (rechts) zijn vol vertrouwen over het komende hockeyseizoen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De dames van Ring Pass werden vorig jaar kampioen en promoveerden zodoende naar de Overgangsklasse. Hun opdracht, handhaven, klinkt simpel, maar het wordt allesbehalve eenvoudig. Dat bleek twee jaar terug wel, toen Dames 1 van Ring Pass ook al promoveerde naar diezelfde klasse. De vreugde was toen groot, maar het plezier van korte duur. Ring Pass degradeerde al na één seizoen.

Dat moet dit jaar anders, vindt ook Floor de Weijer, één van de middenveldsters van Dames 1. Ze zag echter dat een aantal vaste speelsters na vorig seizoen de hoofdmacht verliet. “In het begin dacht ik dat we die speelsters gingen missen, maar we hebben er goede andere speelsters voor teruggekregen”, vertelt ze. Floor de Weijer en haar ploeggenoten begonnen zo’n drie weken geleden weer aan het nieuwe seizoen. Dat viel, zeker conditioneel gezien, niet mee. 

Normaal gesproken kent de hoofdmacht van Ring Pass weinig verloop. “Nu waren er veel nieuwe gezichten. Er zijn drie speelsters van Alphen gekomen, twee komen uit de Ring Pass-jeugd en eentje heeft in de jeugd bij HDM gespeeld.” Ook het nieuwe trainingsduo, Arjan en Caspar Laar, is nieuw. “Zij zorgen er nu echt voor dat we een team zijn. Je ziet dat ze veel coach- en trainerservaring hebben, ze kunnen ons veel leren”, aldus de 20-jarige Delftse. Floor speelt al haar hele leven samen met de eveneens 20-jarige Lieke Dries, één van de voorhoedespeelsters van Ring Pass. “We kennen elkaar goed en weten wat elkaars kwaliteiten zijn. Dat geldt overigens voor meer meiden in ons team”, zegt Lieke daarover. Haar eerste indruk van het nieuwe team is prima. “Het zijn leuke meiden die erbij gekomen zijn. Het is goed om er weer kwaliteit bij te krijgen.” De vrouwelijke hoofdmacht van Ring Pass is bovendien een ‘heel gezellig’ team, benadrukt Lieke. En ondanks dat ze pas drie weken bezig zijn, spreekt ze al van een ‘echt team’. “Afgelopen weekend waren we met z’n allen een weekendje naar Groningen.” Dat was uiteraard erg gezellig. “We kunnen het goed met elkaar vinden. Het is nog even wennen, maar het gaat steeds beter.”

Winnaarsmentaliteit
Ook voor Anne Swier was het even wennen. De 22-jarige middenveldster is deze zomer van Alphen overgekomen, maar kende Ring Pass al van eerdere duels in de Eerste Klasse. Vanwege die eerdere wedstrijden tegen Ring Pass vroeg Swier zich vooraf af of haar nieuwe teamgenoten haar nog wel aardig zouden vinden. “Ik ga namelijk niet het veld in om vrienden te maken; ik ga echt voor de winst. Het kan dus zijn dat ik toen niet héél aardig ben geweest tegen m’n huidige ploeggenoten”, vertelt Swier. Gelukkig bleken de meiden van Ring Pass, waarvan sommigen de winnaarsmentaliteit van Swier nog konden herinneren, vergevingsgezind. “Ze zeiden: ‘Wij gaan met hetzelfde doel het veld op als jij’.” En dus was alles al snel weer koek en ei. “We hebben nu een superleuk en gezellig team”, vindt ook Anne Swier. “Ik ben hier met open armen ontvangen, het zijn superleuke en -lieve meiden en ik heb het hier prima naar mijn zin.” 

Ze kan, verwacht ze, absoluut van toegevoegde waarde zijn voor haar nieuwe team. “Ik heb vroeger in het Districtsteam met de beste speelsters van Zuid-Holland gespeeld, dus ik weet hoe het is om op hoger niveau te spelen.” De dames van Ring Pass weten dat ook, en ze weten óók nog hoe moeilijk het is om je in zo’n eerste jaar Overgangsklasse meteen te handhaven. “Toch heb ik juist mooie herinneringen aan dat jaar”, blikt Floor de Weijer terug. “We hebben veel geleerd en ik vind het veel leuker om tegen betere ploegen te spelen.” Het niveauverschil met de Eerste Klasse is ‘heel groot’, weet Floor. “Je speelt tegen teams die tegen de Hoofdklasse aanzitten, terwijl je in de Eerste Klasse meer studententeams en ploegen die voor de lol hockeyen treft. Ik denk dat het dit jaar even wennen wordt, maar dat we het uiteindelijk wel goed zullen doen.” Ook Lieke Dries ziet het zonnig in. “Iedereen in ons team heeft wel Overgangsklasse-ervaring. We hebben bovendien een betere ploeg dan toen en zijn iets meer ervaren.” Anne Swier ziet vooral in Push en HGC waardige tegenstanders. “Dat zijn teams van een iets ander kaliber, maar verder denk ik dat we zeker punten gaan pakken. En als ik zie hoe we het in oefenwedstrijden tegen andere clubs uit de Overgangsklasse hebben gepresteerd, dan doen we het niet verkeerd. En we kunnen de komende maanden zeker nog stappen gaan maken...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12