Antiek en curiosa moeten donderdagse Boekenmarkt redden

Algemeen

DELFT – Het gaat niet goed met de Boeken- en Kunstmarkt in de Hippolytusbuurt. Van de twintig kramen die er bij de start van het seizoen stonden, waren er afgelopen donderdag nog maar vijf over.

Volgens Herman Weyers, voorzitter van de Winkeliersvereniging, is er niet veel aan de hand. De markt moet gewoon de tijd krijgen om te groeien. Maar dat gaat niet vanzelf. Dit weekend blijkt dat er toch veranderingen op komst zijn. Kraamhouders in de Hyppolytusbuurt mogen voortaan de helft van hun kraam met boeken en kunst ook vullen met antiek en curiosa. En dat is een goed idee, aldus een tweetal optimistische kraamhouders. 

Sinds begin april is er elke donderdag de Boeken- en Kunstmarkt in de Hippolytusbuurt. “In het begin ging het goed” aldus een standhouder die op deze druilerige donderdag nog niets verdiend heeft. “Vooral tussen de middag kwamen er wel ambtenaren die in hun lunchpauze even kwamen neuzen en dan had je wel eens 150 euro op een dag. Maar de laatste twee, drie weken zit er echt de klad in.” Zijn buurman staat met boeken en etsen. Hij is er ook al sinds de start in april bij. Hij blijft, gewoon omdat hij een man is die zich aan z'n woord houdt. Maar de kraam alleen al kost hem op deze donderdagse markt meestal meer dan zijn omzet. “Waarom de mensen zo snel afhaken? Ze verdienen gewoon te weinig hier, dat is niet vol te houden”. 

De Boeken- en Kunstmarkt in de Hippolytusbuurt is een initiatief van Winkeliersvereniging De Klis. De markt is, na het vertrek van de Bloemenmarkt, opgezet om als publiekstrekker het noordelijk winkelgebied wat meer toeloop te bezorgen. Dat is tot nu toe niet helemaal gelukt, geeft ook Weyers toe. Hij vindt vooral dat de markt de tijd moet krijgen om te groeien. “Iedereen verwacht tegenwoordig dat alles binnen een vloek en een zucht staat, maar zo werkt het niet. Kijk naar de Antiek- en Curiosamarkt, die bestaat al ruim dertig jaar en ja, dat loopt dan wel”. 

Volgens Weyers is het grootste probleem dat de markt nog te weinig bekend is. Het Evenementenbureau Delft doet z'n best om de markt te promoten onder het publiek. Als de klanten komen, dan komen de kraamhouders vanzelf wel, is de gedachte. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Weyers vertelde eerder al over flyer-acties op markten in Haarlem en Dordrecht waarmee men kraamhouders hoopt te verleiden om naar Delft te komen. Tot nu toe zonder succes, helaas.

Geen geklaag
Lonneke Tiethof is marktmeester van de Boeken- en Kunstmarkt. Ook zij ziet natuurlijk wel dat het wat minder goed gaat dan in het begin. Maar om nou te zeggen dat de markt een flop is, zoals op politiekdelft.nl viel te lezen, dat is haar iets te voorbarig. De marktmeester heeft wel een idee waar het probleem zit. “Boekenpubliek is een bepaald publiek,“ weet ze. “Het zijn toch vooral werkende mensen en die lopen op donderdag misschien wat minder door de stad. En de toeristen, die er altijd wel zijn, hebben meestal geen interesse in Nederlandse boeken.” 

De twee kraamhouders op de hoek van de Hippolytusbuurt zijn een stuk optimistischer dan de drie collega's op het rijtje. Hier geen geklaag over tegenvallende inkomsten. “Gewoon een kwestie van goed inkopen, dan kan je er nog wat op verdienen” is het gratis advies voor de collega's. Toch zouden ze ook wel graag wat meer klandizie èn meer kramen zien. Ze zijn daarom enthousiast over de nieuwe plannen die Weyers hen uit de doeken heeft gedaan. De 120 kraamhouders van de succesvolle zaterdagse Antiek-, Curiosa- en Boekenmarkt krijgen dit weekend een uitnodiging om voortaan ook op donderdag hun waren uit te stallen. Dat mag dan met antiek en curiosa, als de helft van de kraam maar gevuld wordt met boeken en/of kunst. De beide kraamhouders hebben er absoluut vertrouwen in dat het plan gaat werken. “De buitenlandse toeristen die ons nu voorbij lopen, komen wèl als er ook antiek en curiosa staat. En als het drukker wordt, gaat het verder vanzelf.” (IK)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12