Afbeelding

DELFT in vogelvlucht

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 21 |

Vanaf vandaag is Delft op Zondag een nieuwe rubriek rijker: Delft in Vogelvlucht. Fotograaf Willem de Bie laat tweewekelijks zijn drone boven Delft vliegen om de meest spectaculaire foto’s voor deze krant te maken. De Bie is een Delftse fotograaf die op allerlei manieren de prinsenstad onder de aandacht brengt. Vanaf vandaag vanaf een mooie hoogte, die van de vogels. Een gesprek met een bevlogen (!) stadgenoot:

Wat is eigenlijk een drone?
“Het is een militaire uitvinding en is bedoeld om op afstand te kunnen fotograferen, filmen, maar ook bombarderen. Een soort onbemand minivliegtuigje. Sinds enkele jaren zijn ze ook beschikbaar voor niet-militairen. De drones die ik gebruik zijn in feite kleine, wendbare, elektrisch aangedreven mini-copters die geschikt gemaakt zijn om foto- en videobeelden vast te leggen. Vaak met vier, en soms met zes of acht motoren. De ‘piloot’ kan niet alleen de drone, maar ook de camera onder de drone besturen.”

Wat is er zo bijzonder aan?
“Je kunt de drone snel inzetten, met een maximum aan resultaat, en, erg belangrijk, op een ideale hoogte. Vogelhoogte noem ik het meestal. De drone kan veel hoger, maar vooral het lage perspectief is erg mooi! Ik maak dus foto’s op een hoogte waar je feitelijk nooit komt. De foto’s en filmbeelden zorgen altijd voor verrassing bij de kijkers.”

Waar komt die passie voor een hoog standpunt vandaan?
“Als klein jongentje wilde ik al piloot worden. Dat prachtige overzicht, die hele andere manier van de wereld bekijken, dat heeft me altijd geïntrigeerd. Na mijn eerste rondvlucht in een sportvliegtuig wist ik dat ik dit vaker wilde! Vanaf begin jaren tachtig heb ik veel luchtfoto’s gemaakt. Heel vaak uit een Cessna, klapraam omhoog en uit het raam hangen. En als er geen Cessna’s met klapramen meer waren dan haalden we gewoon de hele deur er uit. Heel apart!”

En dan nu zelf op de grond...
“Ja, da’s natuurlijk jammer, maar ook het maken van beelden met zo’n drone is erg leuk! Ik heb camera’s die een hoge resolutie leveren, terwijl ze zelf niet al te zwaar zijn. Belangrijk is dat de drone stabiel vliegt. Die apparaten hebben een hele vracht aan elektronica aan boord die ervoor zorgt dat de drone netjes recht blijft hangen en niet om z’n as gaat tollen. Ook moet je uitpuzzelen hoeveel gewicht er mee naar boven kan. De grote drones kunnen een profi videocamera optillen. Moet je overigens wel 40.000 euro kunnen neerleggen...”

Wat zijn de toepassingen van zo’n drone?
“Meer dan je denkt. In de eerste plaats natuurlijk erg mooie plaatjes maken. Maar ook beelden die anders met veel meer apparatuur en menskracht gemaakt worden. Denk aan inspectie van hoge objecten, maar ook aan handhaving op milieugebied. Ook is het interessant voor makelaars, projectontwikkelaars, sportparken, wild- en natuurparken, woonwijken, havens, en nog veel meer. Het motto van mijn bedrijf, PHOTODRONE, is dan ook ‘the sky is the limit’.”

Wat gaan we de komende maanden zien?
“Als Delftenaar weet je de mooie plekjes van de stad. Niet alleen mooi, maar ook moet je de foto niet vanuit bijvoorbeeld een flat even verderop ook kunnen maken. Unieke beelden doordat ze gemaakt zijn op een unieke plaats. Zoals de Oostpoort, het Legermuseum, de oude Gist & Spiritusfabriek, maar ook de Spoorzone of de uitbreiding in de Harnaschpolder. Voorwaarde is dat ik een goede start- en landplek heb, en het KNMI moet een beetje meewerken. Teveel wind is typisch een geval van ‘niet vliegen’. Als er lezers zijn die een goed idee hebben, mail het naar info@photodrone.nl en we gaan het in overleg met de inzender uitvoeren.” Kijk op Delft, kijk op www.photodrone.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12