Vroegere Apollo-bisocoop nu (tijdelijk) Restaurant Happietaria voor goede doelen

Algemeen

DELFT – Een tijdelijk restaurant voor het goede doel. Dat is het idee achter Happietaria, een nieuw Delfts restaurant in het oude pand van Bioscoop Apollo aan de Voldersgracht.

De afgelopen weken zijn de studenten van de vier Delftse Christelijke Studentenverenigingen Navigators, VGSD, CSFR en C.S.R. druk aan het klussen geweest om de inmiddels wat vervallen bioscoop om te toveren tot een volwaardig restaurant. Vorige week vrijdag ging Happietaria Delft voor het eerst officieel open. “Ik schat dat er in totaal wel zo’n tweehonderd studenten bij het project betrokken zijn”, vertelt Leon van der Graaf, één van de studenten die actief is in het restaurant. “We hopen wèl dat het wat de gasten betreft in week twee en drie wat voller zit. Maar we zijn al ontzettend tevreden dan alles af is.” 

Happietaria is een landelijk concept. Studenten in verschillende steden zetten met behulp van de nodige sponsors een tijdelijk restaurant op. De opbrengst gaat naar projecten voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in Sudan en Sri Lanka. De Delftse Christelijke studenten konden zich goed in dit idee vinden. “Het is één van de pijlers van het Christendom dat je iets voor elkaar doet”, legt Leon van der Graaff uit. “Dus ik denk dat het voor de hand ligt dat Christelijke studenten eerder zoiets opzetten.” 

Ruud Buitenhuis is als voorzitter van het Happietaria Management Team al een half jaar fulltime met het restaurant bezig. Hoewel het even duurde voordat de studenten een geschikt pand voor een restaurant hadden gevonden, heeft hij altijd vertrouwen in de goede afloop gehad. “Maar er zijn er altijd die het minder rooskleurig inzien”, voegt hij eraan toe. Het mooiste vindt hij dat een aantal studenten in een korte periode een echt restaurant 'uit de grond hebben gestampt'. “Terwijl niemand er iets aan overhoudt. We proberen op deze manier een ton voor het goede doel te verdienen, dat is leuker dan collecteren”, vindt de 20-jarige Delftenaar. “Het is heel bizar wat hier gebeurt. Want als je zo’n pand in Leiden zou hebben, zou het niks worden. Alle TU-studenten zijn zó handig dat er geen klusje is waar we niemand voor kunnen vinden. Moet er een trap in? Dan is dat zó gebeurd. Een keuken bouwen? Geen probleem. Er zijn studenten die hier vijftig uur per week stonden te klussen. Dat is natuurlijk ook veel leuker dan studeren, haha.”

Een beetje chaos
De keuken van het restaurant bevindt zich in de ruimte achter de plek waar ooit een groot bioscoopscherm hing. De tijdelijke chef-kok Hendrik-Jaap in ’t Veld (22) loopt druk heen en weer met gerechten. “Ik doe dit vandaag voor het eerst in m’n eentje”, zegt hij over zijn bepaald niet kinderachtige rol als chef-kok. “Het loopt best goed. Het is nog een beetje chaos, maar halverwege de avond loopt het helemaal.” Dat koken voor het goede doel vindt hij het mooiste aan het hele project. “Het koken is an sich al een ervaring. Als je je daar ook nog eens nuttig mee maakt, is dat helemaal mooi.” Hendrik-Jaap kijkt naar iemand van de bediening die de keuken binnenstapt. “Wat wil je nog?”, vraagt hij hem. “Twee keer zalm, kip, biefstuk en rijst”, antwoordt hij op zijn beurt. En weg is Hendrik-Jaap weer. 

Sebastiaan Maan (19) heeft vanavond een wat rustiger avondje. Hij kijkt vanaf de bar of bij de gasten nog alles naar wens is. “Ik vind het wel leuk om voor het goede doel mee te werken”, vertelt hij over zijn motivatie om zich kosteloos in te zetten. “Als bediening heb je veel contact met de klanten. Het is hartstikke leuk om van hen al die enthousiaste reacties te horen.” Hij vindt het knap hoe alle studenten de oude bioscoop hebben omgetoverd tot een restaurant. “Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, was het echt een bouwval. Ik dacht: Het ziet er niet uit, maar ze hebben vast mooie plannen. En die hadden ze, ja.” Hij vindt het niet erg om in zijn vrije tijd toch nog te moeten werken. “Het is voor een deel ook ontspannend”, vindt hij. “Een beetje klussen, een beetje slopen. En je leert weer een hoop nieuwe mensen kennen.” Het is ook Ruud Buitenhuis opgevallen dat de studenten van de vier verschillende verenigingen elkaar steeds beter leren kennen. “Dat is gewoon leuk”, zegt hij. Leon van der Graaff verwacht overigens niet dat de vier verenigingen door dit project voortaan veel meer samen zullen gaan doen. “We gaan altijd behoorlijk ons eigen gang”, legt hij uit. “En eens in de zoveel tijd hebben we eens een gezamenlijke actie. Maar ik denk dat, als we op 20 december dicht gaan, alle verenigingen weer gewoon hun eigen gang gaan.” 

Meer informatie over bijvoorbeeld wat er bij Happietaria Delft te eten is en welke goede doelen daarmee worden gediend, iste vinden op de website www.happietaria-delft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12