Afbeelding

Nootdorpse Bartholomeuskerk is na grootschalige renovatie weer helemaal klaar voor de toekomst

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 21 |

Hans Twaalfhoven en Ab Rolvink staan met gepaste trots in de gerenoveerde kerk. (foto: Alphons de Wit jr.)

NOOTDORP – De Bartholomeuskerk is al 142 jaar gezichtsbepalend voor het aanzicht van de Veenweg in Nootdorp. Door de jaren heen veranderde er veel op de voormalige tuindersweg, maar de kerk bleef een constante factor. En dat zal nog wel even zo blijven, want enige weken geleden werd hij na een grondige renovatie heropend en ingezegend door bisschop  Mgr. van der Hende.
De plannen voor een renovatie lagen er al even, herinnert Ab Rolvink, namens het kerkbestuur dienend als supervisor van de restauratie, zich. Al in 2002 zijn we met een renovatiecommissie om de tafel gegaan om te inventariseren wat allemaal gedaan moest worden en dat bleek veel te zijn. Uiteindelijk zijn we in 2009 begonnen met de werkzaamheden en zijn de feestelijke openingsactiviteiten in het Bartholomeusweekend van 6 tot en met 8 september, waarbij burgemeester Buddenberg de officiële opening verricht.

Regenjas
Parochiebestuurslid Rolvink begeleidde het project. “En we hebben het in drie fasen verdeeld. De eerste fase bestond uit het vernieuwen van de cv-installatie en het aanpassen van het priesterkoor aan de huidige eisen. Het tweede deel van de operatie was het renoveren van de ‘regenjas’. Dat betekende dat de leistenen waar nodig vernieuwd werden en het loodwerk, het zinkwerk en het metsel- en voegwerk werden gecontroleerd en bijgewerkt. Daarnaast hebben we de torenspits op basis van een foto uit 1871 in ere hersteld. Deze was door de jaren heen door de vliegen aangetast, dat we er twee meter aan nieuwe torenspits op hebben gezet.” Bij deze fase van de renovatie had het kerkbestuur geluk, omdat ze aanspraak mocht maken op een Rijksbijdrage van €735.000. Dat de oude foto als basis diende voor de renovatie van de torenspits is niet toevallig, weet Rolvink. “Want we hebben geprobeerd alles in de oorspronkelijke staat terug te brengen.”
Het buitenwerk was dus gedaan, maar dat betekent niet dat de kerk meteen klaar voor gebruik was. “Maar in de tijd die volgde, hebben we ervoor gezorgd dat de diensten zoveel als mogelijk gewoon in de kerk konden plaatsvinden,” vertelt kerkbestuurslid Hans Twaalfhoven. “Hiervoor zijn we onze vrijwilligers zeer veel dank verschuldigd. Er was een groep van zevenentwintig die ervoor zorgde dat, hoe hard er ook gewerkt was, de kerk in het weekend spic en span was.”
De werkzaamheden waarover Twaalfhoven spreekt, vonden vooral in fase drie plaats. “In die fase hebben we de hele binnenkant van de kerk schoongemaakt en hersteld,” blikt Rolvink terug. “En hierbij werden we met een heel lastig probleem geconfronteerd: het zoutprobleem. Dit houdt in dat de zoutmassa die in de stenen zit naar buiten trekt, waardoor de oude constructie wordt aangetast.” Rolvink heeft dit probleem inmiddels echter redelijk onder controle. “We hebben een goedje gevonden dat je erop smeert en dat ervoor zorgt dat het zout naar buiten trekt, zodat het niet nog meer kwaad kan doen. Verder hopen we door de stooklijn gelijk te houden, dus door meer aandacht aan verwarming en ventilatie te besteden, het probleem het hoofd te bieden. Daarnaast hebben we afgesproken dat we, zo gauw er zoutafzetting op de muren komt, we die muren gaan behandelen.”

Onderhoudsplan
De kerk ziet er weer piekfijn uit en het is de bedoeling dat grootschalige renovaties, zoals die van de afgelopen vier jaar, in de toekomst geen plaats meer zullen hebben. “Daarom”, vertelt Rolvink, “heb ik een meerjarig onderhoudsplan opgesteld, waarin stapsgewijs behandeld wordt wat er op welk moment moet worden gedaan om de kerk in goede staat te houden. Inclusief reserveringen bedragen de kosten binnen dit plan zo’n  €50.000 per jaar.”
Er is dus behoefte aan geld en zij die de Bartholomeuskerk een warm hart toedragen hebben in het verleden al laten blijken dat ze in de kerk willen investeren. “Want naast de bovengenoemde subsidie moest er nog anderhalf miljoen worden opgehoest en dat hebben onze parochianen gedaan. Hiervoor werd een keur aan acties op poten gezet. “Dat is kenmerkend voor de betrokkenheid van onze parochianen bij de kerk,” vindt Twaalfhoven. “We zijn sowieso nog altijd een bloeiende kerk. We besteden veel aandacht aan vormingswerk, zoals het doopsel, de eerste Heilige communie en het Heilig vormsel. Daarnaast doen we ons best om jongeren bij de kerk te blijven betrekken en dat gebeurt vooral in de koren die we hebben. Daarnaast is er tijdens reguliere diensten de kinderkerk, waarin de kinderen onder leiding van vrijwilligers op een andere manier met de inhoud van de dienst omgaan.”
Voorlopig kan de katholieke gemeenschap in Nootdorp dus nog even verder in de prachtig gerenoveerde kerk. De feestelijke opening vindt plaats tijdens de festiviteiten van het Bartholomeusfeest in het weekend van 6 tot en met 8 september. Hierbij is een kunstroute, is het parochiehuis omgetoverd tot galerie, kun je de toren beklimmen en treden verschillende zangeressen, koren en orgelisten op. Voor hen die ervoor willen zorgen dat het onderhoud goed kan blijven gebeuren, is er de mogelijkheid om lid te worden van de Vriendenkring Bartholomeuskerk. “Voor een bedrag vanaf €20 per jaar ontvang je dan tweemaal per jaar een nieuwsbrief en korting op uitvoeringen en concerten. Bovendien krijg je een rondleiding in de kerk en mag je de fantastische toren beklimmen,” weet Rolvink. Wilt u meer informatie over de Vriendenkring, bel dan met 015 310 91 59 of mail met secretariaat.nootdorp@rk-oostland.nl. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12