Afbeelding

Kinderen genieten van school in de zomervakantie, concludeert ook minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 20 |

Minister Van Bijsterveldt neemt een taalopdracht van de juf over, de kinderen proberen ijverig het goede antwoord te tekenen. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Naar school in de zomervakantie? Veel kinderen moeten er niet aan denken. Toch hebben de kinderen die naar de zomerschool op het Hugo Grotius gaan het bijzonder naar hun zin, blijkt als minister Marja van Bijsterveldt op bezoek komt.

“Het zonnige terrasje zit vol met vrolijke mensen. Wat zijn in deze zin de bijvoeglijke naamwoorden?”, vraagt minister Van Bijsterveldt aan het klasje met kinderen dat deelneemt aan de zomerschool. Ze voert een taalopdracht van de juf uit waarbij de kinderen de gevraagde naamwoorden op een klein, draagbaar whiteboard moeten tekenen. “Nou, wat willen die mensen nog meer in de zomer?”, voegt ze er vervolgens aan toe. Het voorbeeld komt in eerste instantie nogal ironisch over. Maar hoewel geen van de kinderen de vraag van de minister met ‘Naar de zomerschool’ beantwoordt, lijken de kinderen totaal niet met de virtuele mensen op het zonnige terrasje te willen ruilen. In plaats daarvan gaan ze stuk voor stuk volledig op in het tekenen van zonnetjes en brede glimlachen om de bijvoeglijk naamwoorden ‘zonnig’ en ‘vrolijk’ aan te duiden. Het bevestigt de antwoorden die de kinderen op de eerste vraag van de minister van Onderwijs gaven. Allemaal vinden ze het heel erg leuk op de zomerschool. En dat komt vooral door het middagprogramma waarin kinderen hun zwemdiploma kunnen halen, sportieve dingen kunnen doen of zang- en muzieklessen kunnen krijgen. “Op school voel ik me nooit zo heel erg op mijn gemak, maar hier op de zomerschool wel”, weet één van de jongetjes in de klas zelfs nog te vertellen.

“Mijn vrienden vinden het gek dat ik naar school ga in de zomervakantie en niet met ze ga voetballen”, vertelt datzelfde jongetje, als de minister even later vraagt hoe de vriendjes en vriendinnetje van de leerlingen op de zomerschool reageren. Het geeft feilloos het probleem aan waar een instelling als deze mee te maken krijgt. Toch weet Zomerschool Delft erin te slagen het de kinderen naar de zin te maken. “De elf basisscholen en de middelbare school die meedoen aan het project, selecteren de kinderen zelf”, legt Josée Spaas, projectleider van Zomerschool Delft, uit. “De directeuren en leerkrachten van de scholen beoordelen of kinderen in aanmerking komen voor de zomerschool en communiceren dat naar de ouders van de kinderen. Ambassadeurs van de zomerschool geven dan uitleg en dat slaat vaak heel erg aan bij de kinderen. Maar als een kind écht niet wil, houdt het gewoon op. Zo simpel is het.” Iris Heijdelberg, directeur van één van de deelnemende basisscholen, geeft aan dat de ouders van de kinderen de zomerschool ook als een grote kans zien voor hun kroost. “In veel gevallen spreken de kinderen thuis geen Nederlands. Als dat het geval is, is de omschakeling naar het Nederlands in de eerste weken van het nieuwe schooljaar toch altijd weer vrij groot. Met de zomerschool komen de leerlingen niet met een achterstand in de klas. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor een beter schooladvies gaan.”

Het feit blijft toch dat de kinderen in hun zomervakantie drie weken lang van 9 uur ’s ochtends tot half 5 ’s middags op school zitten. Om dat voor een kind aantrekkelijk te maken, is een ijzersterke formule nodig. “Die formule bestaat uit aantrekkelijke lessen”, verklaart Josée Spaas het plezier van de leerlingen. “In de ochtend taal en rekenen op een leuke, interactieve manier en ‘s middags leuke dingen doen. De mogelijkheid om een zwemdiploma te halen doet het heel goed en elke vrijdagmiddag gaan we op excursie. Bovendien hebben ze elke dag een uur pauze. We laten de kinderen vrij in hoe ze die pauze willen besteden. Ze kunnen gaan chillen, maar ook sporten. We doen er in elk geval alles aan om de kinderen het drie weken lang zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Het blijft toch ook gewoon zomervakantie.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12