Hemd van het lijf Gerard van der Veen

Algemeen

Delftenaar Gerard van der Veen (64) is mede-auteur van het onlangs uitgebrachte boek ‘Van Plant tot Techniek’. Eerder al schreef hij met zijn vaste schrijfmaat Pieter van Mourik het boek ‘Langs bijzondere Delftse Bomen’.

1. Waarom wilde u graag in de Botanische Tuin worden gefotografeerd?
Omdat ik hier al 38 jaar met veel plezier en animo werk. Het is afwisselend en ik ben lekker in de natuur bezig. Na de Middelbare Tuinbouwschool en wat andere baantjes ben ik hier in 1976 begonnen als aankomend hovenier. Daarna heb ik een hele periode als hovenier gewerkt en tegenwoordig ben ik medewerker PR, educatie en communicatie. In augustus word ik 65 jaar en ga ik met pensioen.

2. Wat houdt uw functie precies in?
Het is een hele afwisselende functie. Ik organiseer en verzorg rondleidingen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ik krijg bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 20 tot 25 klassen op bezoek die ik iets vertel over tropische planten. Dat doe ik in samenwerking met De Papaver. Daarnaast organiseer ik tuinconcerten en begeleid ik aankomend hoveniers.

3. Waar gaat uw boek over?
Het zijn mooie verhalen met mooie foto’s over prachtige planten die in de Botanische Tuin aanwezig zijn. De verhalen gaan vooral over het nut van de planten en over het onderzoek wat naar die planten is gedaan. Er wordt bijvoorbeeld beschreven hoe van planten touw gemaakt wordt en waar de cacaoplant voor wordt gebruikt.

4. Waarom heeft u het boek geschreven?
Eigenlijk als eerbetoon aan de oprichter van de Botanische Tuin, dr. G. van Iterson, die in 1972 op 96-jarige leeftijd overleed. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar planten. We hebben een speciale Iterson-route in de tuin, die bezoekers langs alle planten leidt waarnaar hij onderzoek heeft gedaan. Die planten staan ook allemaal in het boek beschreven.

5. Waarom moeten wij uw boek kopen?
Het boek is interessant voor iedereen die van planten houdt. Behalve dat het een boek vol prachtige plantverhalen is, is het erg leerzaam. Het is vrij prijzig, 19,50 euro, maar dat is het zeker waard.

6. Hoe lang bent u met het boek bezig geweest?
Ruim een jaar hebben Pieter van Mourik en ik hieraan gewerkt, zowel ’s avonds als overdag. Onze fotograaf Jan Eekhout heeft de foto’s erbij gemaakt. En daarna is het boekje vertaald in het Engels voor onze buitenlandse bezoekers.

7. Wie is Gerard van der Veen, behalve auteur en medewerker Botanische Tuin?
Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en twee kleinkinderen. Ik wandel graag in de natuur, ik vis af en toe een beetje en ik zit al veertig jaar in een fanfareorkest en blaaskapel. Ik ben hier grote tromslager. Aanstaande zaterdag spelen we weer tijdens de City-Pier-Cityloop in Den Haag. Mijn vrouw en kinderen spelen overigens ook in de blaaskapel.

8. Waar gaat uw volgende boek over?
Pieter van Mourik heeft plannen voor een boek ‘Langs bijzondere Haagse Bomen’. We hebben hier samen al wat over gebrainstormd en het zou dan, evenals ons eerste boek, een beschrijving worden van een aantal routes langs monumentale bomen. Alleen nu niet in Delft, maar in Den Haag.

9. Wat was voor u het boek van 2008 en waarom?
Ik kijk graag planten-, dieren- en natuurboeken in. Dat vind ik prachtig, mijn boekenkast staat er vol mee. Verder ben ik niet zo’n lezer.

10. Als u burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik een mooie, veilige stad willen creëren met veel natuur en zo min mogelijk wegopbrekingen. Ook zou ik zorgen voor veel groen in de wijk TU-Noord. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12