Woningcorporatie Vidomes heeft last van crisis, maar ook minder huisuitzettingen

Algemeen

Vidomes verwacht deze zomer meer te kunnen vertellen over de nieuwbouwplannen voor de Telderslaan. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Het jaar 2009 was het jaar van de kredietcrisis en dus een bewogen jaar, ook voor de woningcorporaties. Die zagen de verkoop van voormalige huurwoningen teruglopen en een aantal huurders kwam bovendien in financiële moeilijkheden.

Opvallend genoeg liep het aantal huisuitzettingen bij Woningcorporatie Vidomes de afgelopen drie jaar juist terug, en daar is interim-directeur Marianne Levering maar wat trots op. Het liefst zou Levering helemaal géén mensen uit hun huis zetten, maar in sommige gevallen is er voor de woningcorporatie geen andere oplossing. Twee jaar geleden moest Vidomes zeventien keer een huis ontruimen, vorig jaar gebeurde dat twaalf keer, maar voor dit jaar staat de teller ‘pas’ op vijf. “We merkten dit jaar onder onze klanten dat sommige groepen minder makkelijk de huur konden betalen”, vertelt Levering. “Dan zeiden ze bijvoorbeeld: ‘Sorry dat ik de huur niet kan betalen, maar ik ben net mijn baan kwijtgeraakt’. Wij denken dan met zo iemand mee om te zien hoe je kunt voorkomen dat er een grote huurachterstand ontstaat.” Daarnaast probeert Vidomes om huurders die het financieel moeilijk hebben te koppelen aan instanties die hen kunnen helpen. Bovendien heeft de woningcorporatie het afgelopen jaar, samen met de Gemeente Delft, twee budgetcursussen gegeven. “Dat was beide keren een succes”, blikt de 46-jarige directeur terug. Als Vidomes dit jaar niet zo’n actief beleid had gevoerd om haar huurders te helpen, had de Woningcorporatie dit jaar twee tot drie keer zo veel mensen hun huis uit moeten zetten, vermoedt Levering. “We proberen zo veel mogelijk om ontruimingen te voorkomen. Dat is waar we het voor doen en dat is wat ik het leukste onderdeel van ons werk vind: mensen helpen om het hoofd boven wat te houden. Of beter nog: mensen te leren zwemmen.”

Niet de leukste boodschap
Het jaar 2009 was voor Vidomes, de verhuurder van 3400 woningen in Delft, ook het jaar dat is besloten om de woningen van de Telderslaan te slopen. “Dat is voor de bewoners daar niet de leukste boodschap om te brengen”, zegt Levering. “Maar de mensen daar hebben nu wel zoiets van: nu weten we wat er gaat gebeuren.” Volgens Levering was renovatie geen optie meer en daarom vond er de afgelopen jaren ook geen planmatig onderhoud meer plaats. “Het hele complex schilderen of betonreperaties doe je alleen als je weet dat een complex er nog vijftien jaar staat, maar dat is lastig om aan bewoners uit te leggen.” Ze verwacht dat Vidomes rond de zomer de plannen voor de nieuwbouw aan de Telderslaan kan presenteren.
Verder kwam Vidomes de laatste jaren in het nieuws met het woningcomplex Dock van Delft. Vanwege het ontbreken van de beloofde zorgvoorzieningen op de begane grond van het complex kreeg de woningcorporatie de nodige kritiek voor de kiezen. Het afgelopen jaar opende Beweegpunt Delft in het complex z'n deuren. Hier kunnen de bewoners gebruik maken van de diensten van Chiropractie Delft, Fysiotherapie Brand & Van Wageningen en Fit in Shape. Het beloofde Gezondheidscentrum van Jan Bijl vestigt zich volgens Levering waarschijnlijk vanaf januari volgend jaar in het complex. Ze verwacht dat ook 2010 voor Vidomes financieel gezien geen makkelijk jaar wordt. “Het huurbeleid is inflatievolgend. De huurverhoging is dus minimaal. Voor de klant is dat fijn, maar voor de sector is dat minder goed, want we halen wèl onze inkomsten uit de huur. We hopen dat de crisis snel verdampt en dat alles weer normaal wordt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12