Afbeelding

PerspeKtief laat kwetsbare mensen van feestdagen genieten

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

Een cliënt van PerspeKtief geniet van een voetmassage van Ingrid Zuijderwijk. Deze behandeling maakt deel uit van het activiteitenprogramma eind december. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Tijdens de kerst- en Nieuwjaarsperiode worden er allerlei activiteiten in het dienstencentrum van PerspeKtief op touw gezet. De cliënten, onder wie veel dak- en thuislozen, hoeven zo niet in eenzaamheid de feestdagen door te brengen.

Door: Dennis van den Berg

Het is druk in het dienstencentrum van PerspeKtief aan de Surinamestraat. Niet zo vreemd: de kerstpakketten worden uitgereikt aan de cliënten van PerspeKtief. Geen dozen met kerstopdruk en eten en drinken verstopt tussen stro of papiersnippers, maar plastic tassen met een winterjas, een muts en een warme sjaal, nieuw ondergoed en schone sokken. Voor iemand die dak- of thuisloos is, is zo’n pakket een geschenk uit de hemel. De mensen staan in de rij om het  tasje met kleding te ontvangen van de medewerkers van het dienstencentrum, een actie die mede mogelijk is gemaakt door Fonds 1818 en de gemeente Delft. “De jassen zijn hartstikke nieuw, nog niet gedragen”, vertelt Barbara Berkelaar van de raad van bestuur van PerspeKtief. “Ze komen uit de collecties van vorig jaar.”
Ze heeft dan al het eerste pakket weggegeven aan Marnix, een van de cliënten van de opvang. In een wat chaotische, maar goedmoedige sfeer keuren de cliënten hun geschenken. Niet iedereen die bij dienstencentrum PerspeKtief rondloopt, heeft een drank- of drugsprobleem en is dak- of thuisloos. “Het gaat in de eerste plaats om kwetsbare mensen, die een of meerdere problemen hebben en deze zonder hulp van buitenaf niet kunnen oplossen”, legt teammanager Mustapha Boufassil uit.

In de knoop
Francisca van Dommelen bijvoorbeeld; ze scheidde van haar echtgenoot vanwege huiselijk geweld. Ze leeft van een wao-uitkering en heeft een inwonende zoon van 19. Ze zat een tijd lang in de knoop met zichzelf en heeft veel financiële problemen gehad, omdat ze haar post niet meer openmaakte en de rekeningen zich daardoor opstapelden. Met de hulp van de maatschappelijk werkers van PerspeKtief gaat het nu een stuk beter. “Ik kom al jaren hier, ook toen de opvang nog op de Oostsingel zat. Ik hoor gewoon bij het meubilair. Een familielid van me was hier vrijwilliger. Dat maakte de stap wat kleiner om hierheen te komen en hulp te vragen bij mijn financiële ellende.”


Jan van der Harg is sinds een jaar dakloos. Hij woonde op een woonwagenkamp, maar stond na een politie-inval op straat. Sindsdien overnacht hij bij bekenden. “Ik heb ook een tijdje in de nachtopvang hier gezeten, maar dat is het niet voor mij. Je moet rekening houden met de andere cliënten, maar die houden niet genoeg rekening met mij, vind ik.” Jan is COPD-patiënt en kan niet tegen sigarettenrook: veel cliënten van PerspeKtief steken regelmatig een sigaret op en de televisie staat dan ook in de gezamenlijke rookruimte. Jan zoekt liever de frisse lucht en de rust op en slaapt nu weer elders. Hij hoopt dat hij in de nabije toekomst weer een eigen woonplek kan krijgen: “De medewerkers van PerspeKtief zijn heel behulpzaam bij die zoektocht.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12