Reinier de Graaf Gasthuis is het eerste ziekenhuis dat schoon afvalwater produceert

Algemeen

Het Pharmafilter stond al een tijdje naast het H-gebouw, maar het is sinds afgelopen dinsdag operationeel.

DELFT – Het Reinier de Graaf Gasthuis produceert sinds deze week z’n eigen schone water. Het ziekenhuis noemt de ingebruikname van hun gloednieuwe Pharmafilter ‘een historisch moment’. Na een jarenlang voortraject is het Pharmafilter sinds afgelopen dinsdag echt operationeel.

Verpleegafdeling 2 Noord (Obstetrie/Gynaecologie) heeft de primeur. De Olla’s (biologisch afbreekbare po’s) met inhoud, etensresten, disposable borden en bestek, bijna al het afdelingsafval verdwijnt hier voortaan in de vuilvermaler op de verpleegafdeling. Dankzij het Pharmafilter produceert Reinier de Graaf straks als eerste ziekenhuis en organisatie in Nederland schoon afvalwater en vermindert het de hoeveelheid vuiltransporten, ziekenhuisafval en CO2-uitstoot. Het afvalwater is geschikt voor hergebruik en het bevat geen medicijnresten.

Volgens Eduardo van den Berg, directeur van Pharmafilter en bedenker van het innovatieve concept, werkt de Pharmafilterinstallatie uitstekend. “Vanaf volgende maand nemen we regelmatig monsters van het gezuiverde water om 100 procent zeker te weten dat het echt geen schadelijke stoffen bevat. Al met al zijn we zijn tot nu toe dik tevreden.” 

Ook verpleegkundige Jessica Bouter is positief over het nieuwe Pharmafilter. “Ik vind het een superuitvinding. Vrijwel alles kan erin. Het is een hygiënische, eenvoudige en snelle manier van afvalverwerking”, zegt ze. Binnenkort krijgt haar Verpleegafdeling 2 Noord er nog een vuilvermaler bij. Daarna is het de beurt aan andere verpleegafdelingen om stap voor stap aangesloten te worden op de zuiveringsinstallatie. Steve Vellinga, Reinier de Graafs projectleider Pharmafilter, kan niet wachten. “Als het Pharmafilter straks vol in bedrijf is, bespaart dit ons ziekenhuis, door de vermindering van afvalstromen, een hoop werk en kosten. 
Daarnaast verbetert de patiëntveiligheid. En, niet onbelangrijk, het superschone water dat Pharmafilter levert kan Reinier de Graaf in de toekomst gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de groenvoorzieningen. Pharmafilter is een innovatie met veel voordelen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12