Afbeelding

Wiesje Gort-Droog... zondag 4 april

Algemeen

Wilt u wel geloven dat ik, met al die verhalen over misbruik van jonge jongens en meisjes, nu zelfs die meneer bij wie ik al jaren Kinderpostzegels koop niet meer vertrouw? Dat is toch niet goed? Dat je zo langzamerhand het vertrouwen in de mensheid op je buik kan schrijven, het is zonde dat ik het zo zeg.

Ik wil er maar mee zeggen: je leest en je hoort de meest gekke dingen, vandaag de dag. Zelfs mijn man verbaast zich erover en dat wil wat zeggen. Alleen komt het er niet van, dat is dan weer jammer. Onderlaatst, ik was weer 's op koffievisite in het Verzorgingshuis, waren daar heel wat angstaanjagende gesprekken van de dag. Die engnek van een opschepper was er gelukkig niet. Dan blijkt dat je best zinnig met die vrouwtjes daar kunt praten. Al moest ik wel even stiekem lachen toen er zo'n verpleegjuf langskwam. Die vroeg aan één van die dametjes in de kring: Hebt u al ontlasting gehad? Ja, ik vond het ook wel apart, zo onder de koffie. Maar niemand keek er raar van op. Nee, zei dat vrouwtje doodgemoedereerd, wèl een glas melk. En daarmee was de steunkous af. Ik luisterde, ik geef toe dat dat eigenlijk niet netjes is, ook een gesprekje af tussen twee kittige vrouwtjes. 

Ga jij nog naar de begrafenis van mevrouw Stierkeuken, overmorgen? Ik niet, zei dat andere vrouwtje pinnig. Zij komt ook niet naar die van mij. Dat klopt dus best wel, dat vrouwen onderling zo jaloersig kunnen doen. En wat ik ook wel vervelend vind, is dat er soms zo geroddeld wordt. En dat mag dan iedereen nog horen ook. Behalve natuurlijk degene die het lijdend voorwerp is. Zo ving ik deze sneer op: Dan is ze zó dik en dan is ze tóch regelmatig aan de dunne, snapt u dat nou? 

Ja, dat vind ik ook wel wat hebben. Zitten ze elke ochtend met elkaar koffie te leuten, en 's middags thee te kransen, blijven ze elkaar toch utoyeren. Maar goed, zo hoor je nog 's wat als je op de koffie komt. Zo had een dame die ik nog niet eerder had gezien in zo'n roddelblaadje gelezen dat een stewardess zwanger was geraakt van een automatische piloot. Luchtzak!, kwam het uit de grond van haar hart. En een ander wist het ook behoorlijk sterk te vertellen. In een dorpje op de Veluwe was een leerkracht gearresteerd. Ze had het zelf gelezen: Hoofdonderwijzer geeft leerling kopstoot. En weer iemand anders wond zich zicht- en hoorbaar op over de nieuwste stunt van de Partij voor de Dieren. 

Die wil het tijgerbrood verbieden. En toen moest ik weer even lachen. Die nieuwe mevrouw vroeg aan het dametje naast haar: Woont u hier al uw hele leven? Nee, kreeg ze als antwoord, nóg niet. Wat ik overigens zelf niet begrijp is dat ze in deze tijd, waarin het aantal gewapende overvallen hand over hand toeneemt, zoiets als 'Kom in de kas' organiseren. Dat is toch vrágen om moeilijkheden? Alsof er al niet genoeg komkommer en kwel is…

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12