Zijkant...

Algemeen

Eerlijk gezegd had ik er toch wel een beetje op gehoopt dat onze burgemeester Bas Verkerk even z'n gezicht zou laten zien bij de verkiezing van de Nachtburgemeester van Delft. Collega's onder mekaar, niet waar? Of beter: náást elkaar. Maar nee, hoor. Waarschijnlijk werd het wat te laat voor onze burgervader. Hoe dan ook, Anna Krul werd verkozen tot Nachtburgemeester van Delft. Ze schijnt jarenlange ervaring met en in kroegen te hebben. Een kroegtijgerin, zeg maar.

Maar ze is ook bekend als BoekenAnna. Je zou haar, heb ik begrepen, dè Leesmoeder van Delft kunnen noemen. Dat ziet er dus goed uit. Intussen heeft Delft wèl eerder een Nachtburgemeester dan België een regering. En dat is toch een mooi compliment voor deze prachtkrant, die deze verkiezing op poten heeft gezet. Nee, ik ben zelf niet bij die verkiezing aanwezig geweest. M'n hart was er goed voor, m'n benen niet. Stappen is er voor mij al jaren niet meer bij. Ja, ze zien me aankomen met m'n rollator. Bovendien ga ik 's avonds laat sowieso niet alleen over straat. Ik heb namelijk nogal angst voor veiligheid. Het is 's avonds nog wel 's niet helemaal pluis in donker Delft. Alleen dáárom ben ik al in m'n nopjes dat we nu een Nachtburgemeester hebben. We hadden al nachtzusters, nachtbrakers, nachtuilen en nachtegalen, dus het werd eigenlijk ook wel tijd. Oók mooi vind ik het dat het een vrouw is geworden. Ik bedoel: ze wás natuurlijk al vrouw, maar als die vrouw was ze toch maar mooi vier mannen de baas. Ik ben wel benieuwd hoe ze het gaat aanpakken. Een voorbeeldje. Er zijn in Delft nogal wat mensen die een praktijk aan huis hebben. Gaat onze Anna nu ook uitvogelen of daar duistere praktijken tussen zitten? En zo ja, heeft ze dan ook de bevoegdheid het kaf van het koren te scheiden? Heeft ze, ander voorbeeldje, alleen de macht over de avondwinkels? Of moeten, ik noem maar wat, de supermarkten met hun ruime openingstijden ook terdege op hun tellen passen zodra de avond is gevallen? Mag ze Delftse neringdoenden überhaupt achtereenvolgens terdege op de vingers kijken en tikken of, krasser nog, kleine en grotere zelfstandigen zo nodig op derlui vestje spugen? Het is misschien zonde dat ik het zeg, maar ik vraag het me wèl af. Kan ze, nog een voorbeeldje, bemiddelen bij dat gedoe op de Markt, waar de belendende horeca-ondernemers een gat in de markt hebben ontdekt, waardoor het beter in hun kraam te pas komt als die markt wat inschikt, zodat ze niet steeds met terrasstoelen en terrastafels hoeven te zeulen? En, voorbeeldjes genoeg, kan ze op grond van het kraakverbod ingrijpen, ook als het vriest dat het kraakt? 

Ik ben benieuwd. Maar vooral blij dat het geen man is geworden. Ja, zeggen sommigen, eigenlijk is een man daar toch veel geschikter voor. Je stuurt een vrouw toch niet 's avonds alleen over straat? En al helemaal niet geambtsketend. Nou, laat Anna maar schuiven. Die staat haar mannetje, heb ik horen verluiden. Let maar op: gemak van Krul, dat wordt het motto. Delft gaat mooie tijden tegemoet.

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12