Afbeelding

Theater de Veste heeft er zin in!

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 21 |

DELFT - Wie met Jan Bartels door de theatergids voor het seizoen 2013/2014 bladert, raakt aangestoken door het enthousiasme van de directeur van Theater de Veste.
Bartels is dan ook uitermate tevreden over hoe het programma er het komende theaterseizoen uitziet. “Want we zijn in alle genres weer ruim vertegenwoordigd. Zo is er voor ieder wat wils. We hopen altijd weer dat de theatergids voor onze bezoekers een soort snoepwinkel is, waarbij ze zonder dat het hun bedoeling is met teveel de deur uitlopen.”
Het theater heeft voor het komende seizoen zo’n honderdzestig voorstellingen gepland. “Maar daar zijn de voorstellingen op locatie en die bij ons in het café niet bijgerekend. Daarbij werken we voor de grotere shows, waarvoor ons theater misschien net even te klein is, samen met de Rijswijkse Schouwburg. Dat is een mooie manier om ons aanbod op dat gebied aan te vullen.”

 

Lovende berichten

Het samenstellen van zo’n programmering is geen sinecure. “Er is namelijk op alle gebieden een zeer uitgebreid aanbod. Daarin moet je keuzes maken en je met bepaalde namen weten te verbinden. Zo zijn er bepaalde namen, waarmee het altijd goed werkt. Neem Erik van Muiswinkel: hij valt hier in Delft ontzettend goed bij het publiek en dat is wederzijds. Dit soort matches kunnen een verschil maken ten opzichte van andere theaters. Je voelt een klik en daardoor kan één en één in dit soort gevallen meer dan twee zijn. Het Delftse publiek is overigens een heel erg gelaagd publiek. Ze pikken de kleinste details op en waarderen die ook. Dat merken de artiesten ook en daarom krijg ik van hen ook vaak lovende berichten over het Delftse publiek.”

 

Première in de Veste

Een andere klik is die tussen Theater de Veste en Schipluidenaar René van Meurs, die op 21 december de première van zijn eerste avondvullende programma ‘Voor de Storm’ zal spelen. “Voor mij was er maar één theater waarin ik dit wilde meemaken”, vertelt de winnaar van zowel jury- als publieksprijs van de laatste editie van cabaretfestival Cameretten. “Dat is niet alleen omdat ik hier om de hoek woon, maar ik ken de mensen hier en voel ook echt een klik. Ik heb tegen mijn impresariaat gezegd dat ik in Delft wilde staan, zij vonden dat meteen een uitstekend idee en het was snel rond.” “Dat kwam ook doordat ik er zelf al aan had zitten denken”, vult Bartels aan. “Ik kende geen moment van twijfel, weet in welke fase van zijn loopbaan René zit en denk dat hij eraan toe is om ons theater te vullen.” “Het voelt natuurlijk ontzettend goed dat een theater zoals Theater de Veste zoveel vertrouwen in je uitspreekt”, zegt van Meurs. “Ik kan dus alleen maar superblij zijn dat alle puzzelstukjes op deze manier in elkaar zijn gevallen.”
Het theater gaat komend seizoen op het gebied van de randprogrammering verder op de weg die het afgelopen jaar werd ingeslagen. “Ik ben van mening dat het bezoeken van een voorstelling meer is dan alleen van acht tot tien in de zaal zitten en dan direct naar huis. Daarom zorgen we steeds vaker voor bandjes en dj’s na de voorstelling. Bovendien zullen de heren van Gastrovan, die met hun mobiele buitenkeuken heel Europa rondgereisd hebben, in het najaar op de vrij-  en zaterdagen heerlijk eten voorschotelen en vertellen over hun internationale kookervaringen. Daarnaast hebben we komend seizoen ook een aantal zondagmiddagvoorstellingen, waarbij de voorstelling slechts een onderdeel is van de hele middag en waarbij ouders met hun kinderen echt een hele middag worden beziggehouden.”

Trots

Al met al is Bartels trots op het programma dat hij zijn bezoekers het aankomend seizoen mag voorschotelen. “Daarbij is het zeker niet zo dat ik alleen maar rekening heb gehouden met de vulling van de zaal. Als ik dat zou doen, zou ik een slechte programmeur zijn. Ik heb altijd zo gewerkt. Toen een jaar of zes geleden het Nouveau Cirque opkwam, was er nog maar nauwelijks vraag naar. Toch hield ik een plek vrij in mijn programmering, ook al moest er geld op toegelegd worden. Van die investering heb ik in deze tijd, waarin deze kunstvorm steeds populairder wordt, nog steeds profijt.”
Rest alleen nog de vraag waar Bartels het meest trots op is. “Dat is natuurlijk op het vastleggen van René van Meurs”, grapt hij. Van Meurs kan erom lachen. “Ik vind het Festival Visuals wel heel bijzonder. Dat zijn juweeltjes van voorstellingen, waarin het beeld het meeste doet en waarin nauwelijks wordt gesproken. We kunnen deze voorstellingen aanbieden doordat de sponsorclub Foundation Theater de Veste investeert.” De samenwerking met de omgeving is voor het theater sowieso erg belangrijk. “Want ook bij de programmering is het van belang dat we rekening houden met de behoeften van de omgeving. Zo is er bijvoorbeeld vanuit werkgeversorganisaties vraag naar internationale voorstellingen en ook daar voorzien we in.”
Bent u benieuwd naar wat Theater de Veste tijdens het seizoen 2013/2014 voor u in petto heeft? Loop dan snel bij het theater langs om de programmagids te halen. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12