Dubbel Delft: zondag 28 december

Algemeen

De locatie op de oude foto is terug te vinden, dat wil zeggen: geografisch. Het gaat om een klaslokaal van de KJS, de Koningin Juliana School aan de Jorisweg. De school is al geruime tijd geleden gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor woningen.

De KJS was een MULO, waar Willem de Bie heel wat herinneringen aan heeft: ‘De school stond op 100 meter afstand van mijn ouderlijk huis. Hoewel huis, we woonden in een deel van de Rubber-Stichting, een rubber-proeffabriek aan de Oostsingel 178. Een half uur voor het begin van de les uit bed komen was dus voor mij voldoende; hoewel ik toch ook nog wel ‘s te laat kwam. De MULO was een soort voorganger van de HAVO. 

We hadden twaalf vakken, waaronder Frans, Duits en Engels. Op deze school heb ik een leuke tijd gehad. Ik zat er met vrienden als Guus van Bommel, Rob de Vries, Joost Mayer, Rob van Jaarsvelt en nog veel meer. We hadden ook een schoolcabaret met de waanzinnige naam ‘Hupsakee’; daar zou je anno 2008 niet direct opkomen. In dat cabaret zaten, naast Joost, Guus en Rob, ook twee meiden: Carla van Tilburg en Elles Strobos. Op de jaarlijkse afsluiting traden we op, met een krakkemikkig traporgel, gitaren en zelfgemaakte teksten. Toen noemden we het protestliedjes, maar als ik ze nu terugzie, zijn ze toch wel erg braaf. We hebben ook nog ‘s de school bezet, een veel voorkomend fenomeen in de jaren zestig. 

De directeur van de school, de heer Schotkamp, had om allerlei redenen besloten het eindfeest niet door te laten gaan. Dus besloten we ‘s nachts de school in te gaan – kwestie van overdag een raam openlaten – en de voordeur te barricaderen. De brave, maar autoritaire leraren van toen waren redelijk overdonderd door deze actie. Met een goed resultaat: het feest kon doorgaan. Wie denkt dat wij allemaal in hippe flowerpower-kleren liepen moet de linkerfoto maar ‘s bekijken. Ook dit zijn de jaren zestig. Hoewel deze leerlingen waarschijnlijk zijn uitgezocht voor de foto. In het Scheikundelokaal, met als ik het goed heb de heer Koolen als leraar. Toch een leuke tijd geweest, die KJS’. Zowel de Rubber-Stichting als de Koningin Juliana School is verdwenen. Urban villa’s, appartementen en woningen zijn ervoor in de plaats gekomen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!