Niet iedereen rookt in de rookabri en dat vinden sommigen vervelend

Algemeen

Rokende bezoekers van het Reinier de Graaf Gasthuis mogen tegenwoordig in een rookabri van hun sigaretje genieten. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft begin vorige maand twee rookabri’s voor de ingangen van het B- en het H-gebouw geparkeerd. Het ziekenhuis krijgt daar veel enthousiaste reacties over. Maar Delft op Zondag-lezer Noks Nauta ergert zich er juist mateloos aan. Nauta vindt het mooi, schrijft ze, dat het Reinier de Graaf Gasthuis tegenwoordig schoon afvalwater produceert. “Nu nog een schone ingang”, vindt ze, doelend op de nieuwe rookabri’s.

“Ik ben één van die mensen die veel last heeft van sigarettenrook. Helaas zijn de ingangen van het ziekenhuis voor mij een ramp. Ik word al benauwd als ik aan kom lopen. Rokers hebben namelijk de gewoonte om voor het naar binnen gaan nog gauw een sigaret op te steken. Tot voor kort deden ze dat dan pal voor de ingang, waardoor de rook in de hal trok. De bak met peuken stond ook vlak naast de ingang.”
Volgens Nauta zijn er uiteindelijk na ‘veel klachten, brieven en meldingen bij de Voedsel– en WarenAutoriteit’ rookabri’s bij de ingangen geplaatst. Daar hebben ze echter weinig nut, vindt ze. “Want tot mijn verbijstering zijn die abri’s zó neergezet dat de opening precies naar de ingang wijst. De bak met peuken ligt nog altijd op de looproute en mensen staan naast de abri’s te roken, zonder dat iemand ze daarop aanspreekt. Mensen lopen bovendien al in de aanlooproute naar het ziekenhuis te roken. Dat werkt dus absoluut niet. Mijn irritatie is groot, zeker nu ik vorig weekend in Delft op Zondag las dat het ziekenhuis wèl scoort met het schone afvalwater, maar vergeet dat mensen met gevoelige longen nog steeds niet veilig naar binnen kunnen.” 

Het Reinier de Graaf Gasthuis laat desgevraagd weten dat er nog helemaal geen klachten over de rookabri zijn binnen gekomen. “Integendeel, we krijgen vooral enthousiaste reacties”, reageert een woordvoerster van het ziekenhuis. “De mensen staan nu niet meer voor de ingang, maar in de daarvoor bestemde rookabri.” Volgens de woordvoerster wordt er wel degelijk gekeken of de rokers wel in de rookabri blijven en niet alsnog voor de ingang gaan paffen. “Sinds januari 2011 hebben we een nieuwe afdeling binnen het Facilitair Bedrijf, te weten Beveiligen, bewaken en parkeerbeheer. Die medewerkers zullen mensen erop aanspreken als ze in het rookvrije gedeelte voor het ziekenhuis staan te roken. Het is echter niet zo dat er continu een beveiliger staat. De signalering geeft wel een duidelijke boodschap en het is erg vervelend dat niet iedereen deze signalering respecteert.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12