Afbeelding

Personeel en bewoners zijn niet blij met besluit om verzorgingshuizen Monica en Stefanna te sluiten

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

Bewoners en personeel leggen zich niet zomaar bij het besluit neer om woonzorgcentrum Monica te sluiten. Met een spandoek zetten ze hun protest kracht bij. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Personeel en bewoners van woonzorgcentrum Monica zijn geschrokken van het bericht dat hun werk- en woonplek er straks niet meer is. Zorginstelling Pieter van Foreest sluit de komende vier jaar namelijk vier verzorgingshuizen, waaronder Monica en Stefanna in Delft.
Dat doet Pieter van Foreest vanwege ‘het nieuwe AWBZ-beleid van de regering’, laat de zorginstelling weten in een verklaring, die in z’n geheel op pagina 10 van deze krant terug is te vinden. Door dit regeringsbeleid, meldt Pieter van Foreest, gaan verzorgingshuizen op termijn verdwijnen. ‘Met als consequentie dat de verzorgingshuizen Sonnevanck, Duinhof (beide in het Westland, red.), Monica en Stefanna noodgedwongen de deuren over een periode van drie tot vier jaar gaan sluiten.’
Personeel en de bewoners hoorden het slechte nieuws afgelopen maandagmorgen. “We zijn enorm geschrokken”, zegt één van de personeelsleden, die uit angst voor verlies van haar baan anoniem wil blijven. De sluiting van de vier verzorgingshuizen betekent een verlies van 280 arbeidsplaatsen. Ze wil niet, zegt ze, nu al één van die 280 ongelukkigen zijn. “De bewoners zijn hier helemaal hoteldebotel van”, vertelt ze. Ook het personeel vreest de toekomst. “Vele banen staan op de tocht, de toekomst is heel onzeker. Bewoners zijn bang dat elders geen plek voor ze is.”
Monica is een relatief klein verzorgingshuis, waar 43 ouderen genieten van hun oude dag. Daarnaast zijn er enkele aanleunwoningen, waarvan de bewoners overigens niet gedwongen moeten verhuizen. Stefanna is groter. Daar wonen 153 ouderen. “Het is hier in Monica ons kent ons, het is net een dorp. We maken grappen met elkaar en de bewoners zijn blij met ons. Zo’n sfeer als hier heb je eigenlijk nergens anders. Niemand wil dat Monica verdwijnt, op een enkeling na.”

‘Enorme stap’
Daarmee doelt ze op de bestuursleden van Pieter van Foreest, waaronder bestuurder Jos Bleijenberg. Hij legt desgevraagd uit dat de ‘Rijksoverheid de ABWZ heeft veranderd’. Dit betekent – kort samengevat – dat de Overheid voor veel van de huidige bewoners van verzorgingshuizen, zij die alleen lichte zorg nodig hebben, straks geen geld meer overmaakt naar de zorginstellingen. “Feitelijk zegt de staatssecretaris: Wij vergoeden niet meer”, zegt Bleijenberg. Voor ouderen die zware zorg nodig hebben is de Overheid nog wèl bereid de knip te trekken. “Wij hebben daarom gekeken welke locaties van ons geschikt zijn voor zware zorg.” De vier te sluiten verzorgingshuizen zijn alle vier al ruim veertig jaar oud en het is lastig deze om te bouwen tot locaties waar zware zorg kan worden verleend. “We kunnen ze daarom geen nieuwe levensfase geven. Door het overheidsbeleid moeten we dit versneld doen. We worden geforceerd omdat subsidies straks wegvallen.” Bleijenberg is het niet eens met kritiek van vakbond Abvakabo dat de regeringsplannen nog helemaal niet zijn goedgekeurd. “Er is een zorgakkoord dat het kader vormt van deze beslissing. Abvakabo denkt dat dit nog kan worden veranderd. Ik denk van niet.” Door het wegvallen van die overheidssubsidies zou Pieter van Foreest, als ze niet deze drastische maatregel nemen, volgens hun berekeningen in 2018 zo’n 27 tot 30 miljoen euro verlies lijden. “Vanwege de vermindering van inkomsten vanuit de Overheid.”
Traantje weggepinkt
Een andere en al iets oudere medewerker van Monica, die om dezelfde redenen als haar collega niet met haar naam in de krant wil, laat weten dat ze afgelopen maandag een traantje heeft weggepinkt. “In vind het schandalig dat sommige medewerkers maandagmorgen om 8 uur wakker werden gebeld, om vervolgens te horen wat de toekomst van Monica brengt.” Ook bewoners hoorden de slechte berichten maandagmorgen voor het eerst. “Ze zijn er kapot van. Ze worden straks overgeplaatst. Met zo’n kleine groep is dat in no-time gebeurd. Ze belanden dan in meerdere verzorgingshuizen, huizen die niet zullen sluiten.” Zelf hoeft ze gezien haar leeftijd, zegt ze, niet te proberen elders te solliciteren. “Ik dacht eerst nog dat ik na m’n pensioen hier kon gaan wonen.” Bleijenberg merkt op dat de personeelsleden niet voor hun baan hoeven te vrezen. “Het klopt dat deze beslissing 280 arbeidsplaatsen kost, maar dat gaan we zelf opvangen. We zijn een grote organisatie met meer dan drieduizend werknemers. De komende jaren hebben we veel mensen nodig in de zorg. We denken iedereen binnen de eigen organisatie een nieuwe plek te kunnen geven.” Voor werknemers van de ondersteunende diensten in de vier verzorgingshuizen zal dit moeilijker worden. “Voor hen zullen we iets harder ons best moeten doen een vervangende baan te vinden.”
De personeelsleden van Monica hebben nog een sprankje hoop dat hun huidige werkplek behouden blijft. De regeringsplannen zijn volgens hen nog geen voldongen feit. Met een mediaoffensief en spandoeken hopen ze de bestuursleden van Pieter van Foreest op andere gedachten te brengen. “Want de bewoners willen hier oud worden. Wij als personeelsleden worden nu – op z’n Hollands gezegd – genaaid”, zegt één van de personeelsleden. Bleijenberg benadrukt het sluiten van vier locaties geen makkelijke beslissing te vinden. “Steeds realiseer ik me dat zo’n huis voor veel mensen een betekenis heeft. Dat vind ik moeilijk. Ik doe dit ook niet van achter de tekentafel, maar door te praten, op bezoek te gaan en de locatiemanager erbij te betrekken.” Komende week gaat hij op bezoek bij de vier verzorgingshuizen. Daar wacht hem waarschijnlijk een aantal pittige gesprekken. “Maar de situatie is zoals ‘ie is. Wij blijven in elk geval verantwoordelijk voor de zorg en we zetten niemand op straat. We zijn en blijven verantwoordelijk en dat realiseren we.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12