Zonder afvalcontainers wordt het een zooitje, weten de bewoners van Dock van Delft inmiddels

Algemeen

DELFT – De bewoners van het gloednieuwe appartementencomplex Dock van Delft aan de Ezelveldslaan moeten het al ruim twee maanden zonder afvalcontainers doen. Het verhuisafval rondom de gebouwen hoopte zich daarom al snel op. De Gemeente leek hierbij niet echt haast te maken om dit afval op te ruimen.

Drie weken lang ontsierde de berg afval, zoals te zien op de foto, de ruimtes tussen de verschillende blokken met woningen. De Gemeente weigerde het afval in eerste instantie op te ruimen omdat deze niet volgens de regels in een afgesloten vuilniszak waren verpakt. Volgens bewoner Cees Stootman (62) is het niet zo vreemd dat niet iedereen zich strikt aan deze regels houdt. “Wat moeten we anders”, vraagt hij zich hardop af. “De containerruimtes in de kelder kunnen we niet gebruiken omdat de containers niet door de deur passen.” De eerste woningblokken werden in september opgeleverd. Dit leverde de afgelopen periode flink wat verhuisafval op, afval dat niet altijd even goed in een vuilniszak past.

En dus gebeurde het dat zowel bewoners als de klussende werklui hun afval maar op een grote hoop gooiden. Levensgevaarlijk, zo vindt Cees Stootman. De stapel afval zou volgens hem namelijk zo in brand kunnen vliegen. Dat gevaar lijkt nu overigens geweken, want de bergen afval zijn inmiddels weggehaald. Wat blijft is het probleem van het gebrek aan afvalcontainers. Stootman heeft er wel een oplossing voor. “Je kunt tijdelijk rolcontainers neerzetten, en op de langere termijn zouden hier ondergrondse afvalcontainers voor de deur moeten kopen”, stelt hij voor. “Dan hoeven de veelal oudere mensen die hier wonen niet meer op dinsdagochtend voor half acht hun vuilnis bij de deur te zetten. Dan kunnen ze het kwijt wanneer zij het willen hoeven ze met het afval dat niet in een zak past niet naar het Overlaadstation aan de Voltaweg te zeulen.”

In en op de verschillende appartementencomplexen bij Dock van Delft hangen inmiddels een aantal brieven. Hier valt in klare taal te lezen dat het huisvuil binnen de regels van de Gemeente aangeleverd dient te worden. Doe je dit niet, dan wordt het vuil onderzocht en kan ‘de dader’ op een boete rekenen. Hoewel de teksten op de brieven van de Gemeente Delft komen, zijn de A4’tjes opgehangen door de Vereniging van Eigenaren van Dock van Delft. “We proberen van alles om mensen via de reguliere manier hun afval aan te laten bieden”, zegt Jan de Glopper van de Vereniging van Eigenaren. Volgens De Glopper is er bij Dock van Delft niet zo gek veel aan de hand. “Voor de hele binnenstad geldt de regeling dat je je afval op dinsdagochtend aan de kant van de weg zet. Dat geldt hier ook. Het enige punt is dat wij niet die extra service van afvalcontainers voor de deur kunnen bieden.”

De Vereniging van Eigenaren heeft daarom al contact gehad met de bouwer en de Gemeente Delft om te zien hoe het probleem opgelost kan worden. Dit kan volgens De Glopper op twee manieren. “Of de doorgangen van de containerruimtes in de kelder worden aangepast zodat de containers er wél doorheen passen, óf er moeten buiten ondergrondse containers komen. Met het herbestratingsplan dat voor de Ezelveldslaan geldt, vraag ik me echter af of dat een optie is. Als de straat hier opnieuw is bestraat blijft daar nog weinig ruimte voor over.”

De laatste blokken met appartementen worden zeer binnenkort opgeleverd. Cees Stootman houdt zijn hart vast voor de bergen verhuisafval die er weer aan zitten te komen. “Er moet echt snel een oplossing komen”, zegt hij. “Toen mijn dochter twee jaar terug naar de Emerald in Delfgauw verhuisde hadden ze daar tijdelijk wat grote rolcontainers neergezet, speciaal voor het verhuisafval. Waarom kan dat hier niet?” Volgens De Glopper is deze optie overwogen, maar is de Vereniging van Huiseigenaren bang dat werknemers uit de bouw deze containers gaan ‘misbruiken’ door er chemisch afval in te deponeren. Op de vraag waarom grote bergen afval drie weken lang niet werden opgehaald, kon de Gemeente Delft niet reageren. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12