In de BOG-markt is het voor iedereen zaak creatief te handelen

Makelaar Björnd Arendsen: “Het is duidelijk: wat goed is blijft wel doorlopen.”

DELFT – Bedrijfsonroerend goed is iets anders dan de huizenmarkt. Op beide terreinen zijn makelaars actief, maar het zijn wel twee heel specialistische gebieden. Eén aspect komt in elk geval overeen: het klimaat waarin het afgelopen jaar gewerkt moest worden was niet heel makkelijk.

Toch spreken Björnd Arendsen en Jan-Willem Dijksman, twee lokale makelaars die actief zijn in het bedrijfsonroerend goed, niet van een heel slecht jaar. “In deze wat mindere economische situatie was het natuurlijk wel allemaal wat moeizamer”, zegt Björnd. “Maar het is heel duidelijk: wat goed is blijft wel doorlopen. Winkelruimtes op A-locaties en bedrijfspanden die goed in het zicht liggen. A-locaties voor winkels zijn bijvoorbeeld in Delft de Jacob Gerritstraat, de Brabantse Turfmarkt en de Paradijspoort. Buiten dit soort locaties staan de prijzen wel onder druk.”

Grote bouwprojecten
Een minder aantrekkelijke vestigingslocatie voor ondernemers is tegenwoordig de Nieuwe Langendijk, om maar een voorbeeld te noemen. De vertraagde bouw van de Koepoortgarage heeft het gebied geen goed gedaan. “Daar is het echt wachten tot de garage eindelijk klaar is”, zegt Björnd. “In het voorjaar moet het zo ver zijn. Toch zijn die bouwprojecten wel goed voor de ontwikkeling van de stad. Het wordt voor ondernemers straks wel degelijk aantrekkelijk om zich daar te vestigen. Voor de lange termijn staan er natuurlijk ook genoeg projecten op stapel, de hele Spoorzone bijvoorbeeld.”

Bedrijfspanden
Björnd Arendsen is vooral actief in de markt van winkelruimtes. Leuke binnenstedelijke projecten. Hij ziet dat het op het gebied van bedrijfspanden, waar Jan-Willem Dijksman vooral in is gespecialiseerd, nog wat moeilijker gaat. “Het is een moeilijke markt”, beaamt de laatste. “Toch zijn er ook positieve dingen te melden. Het project met 28 bedrijfsunits aan de Rotterdamseweg van Twins Investments loopt heel goed. Hiervan zijn er nu zestien verkocht en er zijn nog zes units onder optie. Vooral onder lokale ondernemers is er veel belangstelling voor, naast enkele kleinschalige particuliere beleggers.”

‘Een afwisselende periode’
Een moeilijke markt, toch af en toe lichtpunten. Waar zit ‘m dat precies in? Volgens Dijksman is hier een eenvoudige verklaring voor. “Het is momenteel ècht moeilijk om bij de bank een financiering rond te krijgen”, zegt hij. “Wij hebben allebei te maken gehad met objecten die vóór het einde van het jaar afgehandeld zouden worden. De financiering heeft de zaken doen vastlopen. Voor banken èn voor ondernemers is het een moeilijke tijd. Voor mensen die eigen geld hebben zijn er natuurlijk meer mogelijkheden.” 

Als hij de situatie een naampje moet geven, spreekt Björnd van ‘een afwisselende periode’. Ook voor eigenaren zelf is het zaak creatief te gaan handelen. “Het is aan te raden voor panden die altijd te huur worden aangeboden ook eens naar de mogelijkheden voor verkoop te informeren”, zegt hij. “Het is belangrijk dat men daar goed over geïnformeerd wordt, een gespecialiseerd BOG-makelaar kan altijd het goede advies geven.”

Belang van lokale makelaars
Terugkijken hoort bij deze periode van het jaar. Maar de blik vooruit werpen is misschien nog wel belangrijker. Wat kunnen we in 2010 op dit gebied verwachten? Science Port Holland, het terrein voor hoogwaardige bedrijven van de Gemeentes Delft en Rotterdam en de TU Delft. Die gebouwen zijn nu in ontwikkeling en de prognose is dat eind 2010 met de bouw wordt begonnen. “Terwijl er nog geen promotie voor is geweest kan ik nu al melden dat voor 35 procent al belangstelling is geweest”, zegt Björnd. 

En Dijksman vult aan: “Ook SchieOevers is belangrijk, met name het terrein aan de Rotterdamseweg bij De Nieuwe Haven zit in het vat voor 2010. Hier komen nieuwbouw-kantoorlocaties en een groot aantal woningen.”
Björnd en Dijksman vinden het belangrijk te melden dat juist in een tijd als deze blijkt hoe belangrijk het is dat een lokale bedrijfsmakelaar op deze markt actief is. Als het wat stroever gaat is het belangrijk met iemand zaken te doen die de markt op z’n duimpje kent.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1