Afbeelding

Vuurwerkhandelaren tevreden over een goede voorverkoop

Algemeen

Editie: Week 53, Jaargang 20 |

De voorverkoop van het vuurwerk is dit jaar beter verlopen dan vorig jaar. (Foto: Koos Bommelé)

DELFT – De voorverkoop van het vuurwerk is beter verlopen dan vorig jaar. Ten opzichte van 2011 is tot nu toe 8 procent meer uitgegeven. Dit heeft de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) bekend gemaakt. De toename komt volgens BPN vooral door de gestegen prijzen in Duitsland en het feit dat het siervuurwerk hier verbeterd is.

De voorverkoop bij GroenRijk ’t Haantje loopt inderdaad voorspoedig. “We zijn erg tevreden”, zegt Edwin ’t Hart. “Bij ons houdt de voorverkoop ongeveer gelijke tred met vorig jaar. Het gaat wel steeds meer via het internet. De verhouding bestellingen via internet en in de winkel is ongeveer 80-20.”

Eric Flink van Flink Vuurwerk spreekt van een betere voorverkoop. Dat komt volgens hem met name door de lijn Vuurwerk 24 van Heron, die hij speciaal uit Duitsland heeft geïmporteerd. “In Duitsland zelf zijn de verkoopprijzen van die vuurwerkleverancier hoger dan de prijzen die ik mag rekenen”, zegt hij. “Het is een goede stap geweest, want het vuurwerk is erg in trek. Ik heb al extra bestellingen moeten doen.”

In het assortiment van Flink Vuurwerk is 3 procent knalvuurwerk en de rest is siervuurwerk. De kwaliteit van Vuurwerk 24 is veel beter. “De burst is veel heftiger en het vuurwerk is van een heel goede kwaliteit. Men gaat dus duidelijk voor een goede prijs-kwaliteit-verhouding.”

Bij GroenRijk ’t Haantje is de Bestseller-lijn dit jaar de verkooptopper. Dit vuurwerk loopt heel goed. “Dat is allemaal siervuurwerk, zowel pijlen als potten”, zegt ’t Hart. “Vooral de losse potten met siervuurwerk verkopen uitstekend. Met de Bestseller-lijn hebben we ingespeeld op de huidige tijd. De prijzen van dit vuurwerk zijn iets lager dan de prijzen van vorig jaar. Ons vuurwerk is ieder jaar van de hoogste kwaliteit. Op alle vuurwerk staan CE-codes. Alleen met deze veiligheidscodes mag het vuurwerk in de schappen. We hopen dat het weer zo blijft, want dit zijn ideale weersomstandigheden voor vuurwerk.”

Ook Eric Flink hoopt dat het weer zo blijft, al heeft hij zich nog niet in de weersverwachtingen verdiept. “Ik heb nog geen idee hoe het weer met Oud en Nieuw is”, zegt hij. “Dit soort weer heeft in elk geval geen negatieve invloed op de verkoop. Een beetje miezerregen is ook niet eens erg.”

De voorverkoop van het vuurwerk heeft dit jaar met een zondag te maken. Edwin ’t Hart benadrukt dat er deze dag wel kan worden besteld, maar dat het vuurwerk niet mee gegeven wordt. Pas op maandag 31 december is er weer uitgifte van het vuurwerk.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12