Afbeelding

Kerst is voor pastor Ben Bolmer een oproep tot saamhorigheid

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Pastor Ben Bolmer is blij dat hij, ook tijdens de Kerst, bij zijn buren van buurthuis De Wending kan aankloppen.

DELFT - De laatste twee weken van het jaar zijn voor velen het moment om even heerlijk achteruit te leunen en van de vrijheid te genieten. Zo niet voor pastor Ben Bolmer, maar hij vindt dat geen probleem. “Ondanks alle drukte put ik er vooral heel veel energie uit.”

De voorbereidingen voor het kerstfeest zijn voor de pastor, die zijn thuishaven heeft in de Franciscus en Clarakerk in de Raamstraat, al enige tijd aan de gang. “Vooral de aanloop naar de kerstvieringen brengt veel drukte met zich mee. Je bent al weken van tevoren met een groep enthousiaste vrijwilligers bezig om te bepalen hoe de verschillende diensten eruit moeten komen te zien. Dit vergt een hoop voorbereidingen, die we onder meer met liturgiegroepen en koren oppakken. Het is druk, maar ik voel grote betrokkenheid. De drukte rond de kerstdagen zelf valt voor mij heel erg mee.”


Toch zit Bolmer niet stil in de laatste weken van het jaar. “Ik maak deel uit van een pastoraal team van zes pastors, waarmee we verantwoordelijk zijn voor de diensten in zeven kerken. Daarvan zijn er vier in Delft en de andere drie kerken zijn in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland. Op kerstavond begin ik om 17.00 uur met een dienst in de Maria van Jessekerk, daarna heb ik om 19.00 uur een gezinsviering en om 22.00 uur een nachtmis in de Franciscus en Clarakerk. Op eerste kerstdag ga ik om 10.00 uur voor in Maasland en op tweede kerstdag heb ik om 10.00 uur een dienst in de Franciscus en Clarakerk. Qua drukte valt het dus nog wel mee. Er heerst rond deze dagen altijd een sfeer van saamhorigheid en de mensen kijken naar elkaar om. Eigenlijk zou het elke dag Kerst moeten zijn. Ik krijg er dan ook vooral veel energie van.”


Pastor Bolmer gebruikt de feestdagen ook om zelf Kerst te vieren. “Op eerste kerstdag lunchen en dineren we samen met de vijf medebroeders en de dag erna ga ik voor twee dagen bij familie op bezoek. Daarna moet ik weer beschikbaar zijn voor oud en nieuw, maar daarna trek ik er ook weer twee dagen op uit om familie te bezoeken.”


Ook in het weekend vóór Kerst heeft pastor Bolmer al een aantal activiteiten gepland. “We hebben als kerk in buurthuis De Wending namelijk een heel goede buurman. In het weekend voor Kerst hebben we op zaterdag eerst een dienst voor ouderen, waarna we bij De Wending kunnen lunchen. Op zondag de 22e is er ‘s middags vanaf 13.00 uur een gezellig samenzijn, waarbij er een bingo is en we vervolgens samen eten. Hierbij heerst altijd een saamhorigheidsgevoel dat voor mij kenmerkend is voor Kerst en er wordt naar iedereen omgekeken.” Bovendien zijn de deuren van De Wending op tweede kerstdag vanaf 12.00 uur geopend. “Ook dan is het een ontmoetingshuis voor eenieder die naar gezelligheid op zoek is. Iedereen kan er binnenlopen om in een laagdrempelige sfeer Kerst te vieren.”
Pastor Bolmer heeft ten slotte nog een kerstwens voor iedereen: “Het fundament van het kerstfeest is dat God naar de aarde is gekomen om als mens tussen de mensen met ons samen te leven. Dat gebeurt ieder jaar weer. Zijn boodschap hiermee is dat, hoe klein of hoe teer je ook bent, iedereen de moeite waard is. Daarom is er geen reden om de baas te spelen over anderen of mensen te veroordelen vanwege hun overtuigingen, ras, geslacht of wat dan ook. We zijn er vooral voor elkaar en moeten oog voor elkaar hebben.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12