Hemd van het Lijf: Harrie Fruyt van Hertog

Algemeen

Harrie Fruyt van Hertog is redacteur van www.politiekdelft.nl. Hij volgt de Delftse politiek op de voet. Hij is ook oud-Raadslid. Hij zat enkele jaren geleden samen met Jan Peter de Wit namens FRIS, een afscheiding van Leefbaar Delft, in de Gemeenteraad.

1. Waarom wilde je per se in de Kromstraat gefotografeerd worden?
Begin jaren negentig ging ik hier vaak stappen en al gauw werd ik er de nachtburgemeester genoemd, omdat ik een (zwarte) stropdas droeg.

2. Wat vind je van de Delftse politiek?
Daar vind ik niet zo veel aan. Het is een saaie bedoening. Het dualisme is tot nu toe niet van de grond gekomen, de coalitiepartijen knikken alsmaar vrolijk ja tegen de voorstellen van het College, áls het al wordt voorgesteld aan de Raad.

3. Wie heeft naar jouw mening de laatste jaren de meeste politieke invloed in Delft gehad en waarom?
De wethouders, want zij kunnen gewoon hun gang gaan. Van de Raadsleden hoor je weinig tot niets, op een enkele uitzondering uit de oppositie na. Debatten zijn er nauwelijks, omdat de lopende projecten inhoudelijk te hoog gegrepen zijn voor de meeste Raadsleden.

4. Wat gaat er volgens jou ontzettend goed in Delft?
De horecaontwikkelingen met de vele terrasboten. Die boten zijn zo’n beetje ons enige bestaansrecht. De binnenstad wordt er in ieder geval een stuk gezelliger op, de horeca is langer open, dus er is voldoende werk voor een nachtburgemeester. Ook gaat het nostalgisch denken in Delft erg goed. We zijn er goed in, want we willen eigenlijk dat alles blijft zoals het was.

5. En wat absoluut niet?
De communicatie met de burgers schiet tekort en het is allemaal zeer politiek correct. De Stadskrant is niet objectief, er staat nooit iets negatiefs in geschreven over het College. Verder vind ik het jammer dat de Delftsche Courant verdwenen is, daarom verzorg ik politiek nieuws via internet. Er is over het algemeen een tekort aan politieke informatie in Delft.

6. Wat is jouw grootste ergernis in Delft?
Het gebrek aan transparantie bij het bestuur van Delft. Als er iets misgaat, groot of klein, dan wordt het niet goed opgelost. Er is nóg geen opkoopregeling voor de woningeigenaren bij de Koepoortgarage en er zijn nog stééds geen fietsparkeervakken op het Bastiaansplein.

7. Waar wil jij nog eens het naadje van de kous van weten?
Van de ontwikkelingen van het Warmtebedrijf Delft. Wat gaat Delft dat kosten? Het warmtebedrijf gaat gebruik maken van restwarmte voor stadsverwarming, maar het lijkt niet haalbaar wegens afnemende restwarmte. Alles gebeurt in het geheim en ik kan er niets over vinden op het RIS, het Raadsinformatiesysteem. Ik zie nergens getallen en niets is cijfermatig onderbouwd.

8. Als je Delft zou verlaten, wat zal je dan het meeste missen?
Ik zou dan niet meer kunnen genieten van de monumentale bebouwing tijdens het wandelen of fietsen door de binnenstad, met haar gevoel voor menselijke maten.

9. Als je de burgemeester van Delft zou zijn, dan…
…zorg ik ervoor om zichtbaar en benaderbaar te zijn voor de bewoners en zal ik persoonlijk luisteren naar hun vragen of ideeën.

10. Wil je nog ergens op terugkomen?
Nee hoor, het is prima zo. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12