Afbeelding

'Op een gezonde manier voor iemand zorgen is ook goed voor jezelf zorgen'

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Jannette Beenhakker is al ruim dertig jaar mantelzorger. “Maar dat ik mantelzorger ben is pas sinds kort tot mij doorgedrongen.”

DELFT – Zondag 10 november is de landelijke Dag voor de Mantelzorg 2013 met het thema ‘Yes, we care!’. In Delft is voor de vele mantelzorgers een aantrekkelijk programma door DIVA Delft samengesteld. Jannette Beenhakker is een van de vele mantelzorgers die graag gebruik maakt van de diensten van DIVA Delft. “Het is prettig om te weten dat je ergens verder geholpen kan worden, mocht je vragen hebben.”

Jannette Beenhakker (57), moeder van drie kinderen, werkte in het speciaal onderwijs toen zij op een vrijdagmiddag geconfronteerd werd met twee jongens met een beperking.  Zij waren op straat gezet door het pleeggezin waar zij verbleven. De ambulante opvang had geen plek en Jannette bood de beide broers een slaapplaats voor het weekend aan. Deze logeerpartij heeft acht jaar geduurd. “De jongens zijn ons in de schoot gevallen. Zij waren helemaal alleen en ik wilde dat ze bij elkaar bleven. Dat kon blijkbaar alleen bij ons. Wij hebben de opvoeding en de zorg op ons genomen. Inmiddels zijn ze volwassen en begeleiden we ze op afstand.” Dat deze hulp als mantelzorg wordt gezien ontdekte Jannette toen zij met Sonja Koelewijn van het Steunpunt Mantelzorg in contact kwam. “Dat ik mantelzorger ben is pas sinds kort tot mij doorgedrongen. Ik leef vanuit de gedachte dat ik mijn medemens kan en moet helpen als die gelegenheid zich voordoet. Dat het label mantelzorger daar soms ook aan hangt is even wennen.”

Steunpunt Mantelzorg
Het Steunpunt Mantelzorg is er voor mantelzorgers die langdurig, intensief en onbetaald zorgen voor iemand die ziek, verslaafd of gehandicapt is. Het betreft familie, vrienden of kennissen. Het Steunpunt geeft informatie, advies en hulp aan mantelzorgers. Sonja Koelewijn: “We luisteren naar het persoonlijk verhaal van mantelzorgers en helpen hen op weg in het oerwoud van de mogelijkheden op het gebied van zorg en welzijn. Daarnaast bieden we workshops, trainingen en andere groepsbijeenkomsten aan. Hulp vragen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen trekken pas aan de bel als ze niet meer weten hoe ze alle ballen in de lucht moeten houden. Op een gezonde manier voor iemand zorgen is  ook  goed voor jezelf zorgen.”
Door haar werk ontmoet Jannette de toen 6-jarige Jaap, die als leerling bij haar in de klas zit. Jaap leeft dan in een problematische gezinssituatie en Jannette ontfermt zich over hem. Hij mag na school nog even wat langer in de klas bij haar blijven zitten, hij komt af en toe eens langs bij haar thuis en blijft dan ook regelmatig een weekend logeren. Al met al bouwt Jannette een goede band op met hem. “Je vraagt je niet af waarom die relatie zich zo ontwikkelt. Dat gaat gewoon zo. Ik raakte betrokken bij hem en in ben van hem gaan houden.” Door de jaren heen maakt Jannette veel met Jaap mee. Hij verlaat zijn ouderlijk huis, gaat zwerven en raakt een paar keer uit haar zicht. Totdat ze op een dag een briefje op de deurmat vindt waarop Jaap vraagt om contact. Inmiddels is hij begin twintig.

Zorgmijder
Het leven van  Jaap ontwikkelt zich tot wat het nu is. Hij is 39 jaar, woont op zichzelf en is schizofreen waardoor hij waanbeelden heeft. Hij heeft een enorm wantrouwen naar hulpverleners toe  en is zorgmijder. Hulpverleners laat hij niet binnen en hij slikt geen medicijnen tegen zijn waanbeelden. “Hij is een lieve man, niet agressief, maar vaak in de war. Hij is slechthorend, maar kan nog steeds prachtig gitaar spelen.” Jannette is zijn mantelzorger. En sinds ze die woorden hardop durft uit te spreken als zij voor Jaap hulpinstanties belt, krijgt ze gehoor. Dan gaan er deuren open. Dat verbaast haar, maar daar is ze ook blij om. “Hij heeft door zijn wanen iedereen van zich vervreemd. Ik ben de enige waar hij hulp van aanvaardt. Hoe fijn is het dan dat ik nu beter en sneller zaken voor hem mag en kan regelen?” De mantelzorg die Jannette voor Jaap verleent, varieert van het aan laten meten van gehoorapparatuur tot het doornemen van zijn financiën. Daarbij belt Jaap regelmatig op de meest onmogelijke tijden op als hij paniekaanvallen heeft. “Ik kan hem dan altijd rustig krijgen. Hiermee verlicht ik zijn lijden een beetje. En dat hij nu af en toe eens koffie drinkt bij een ontmoetingscentrum of toch af en toe zijn moeder een sms stuurt, dat zijn de kleine dingen waar ik trots op ben. Niet op mezelf, maar op hem.” Voor meer informatie: Steunpunt Mantelzorg Delft, Van Bleyswijckstraat 91, telefoonnummer 015 215 2130 of info@divadelft. (MvV)
De naam Jaap is een gefingeerd in verband met de privacy van de betrokkenen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12