Brittany van der Plank en Carmen Simonis, de twee meiden van RKDEO C1

Algemeen

DELFT/NOOTDORP – Brittany van der Plank en Carmen Simonis. Ze zijn allebei 14 jaar jong, 1 meter 65 hoog, gek van voetballen en speelsters van RKDEO C1.

Sterker: ze werken beiden aan hun toekomst op het Segbroek College in Den Haag, de school die op de één of andere manier uitblinkende, talentvolle sporters in de gelegenheid stelt studie en sport soepel te combineren. En alsof dat nog niet genoeg is: beide jongedames behoren tot de KNVB-Districtsselecie van meisjes tot 15 jaar. Het gaat overigens met RKDEO C1, dat in de Eerste Klas uitkomt, niet echt geweldig. Het team bezet de tweede plaats van onderen. En daar worden ook de beide behoorlijk fanatieke meiden niet bepaald vrolijk van. 

Delftse Brittany van der Plank voetbalt sinds haar zesde bij RKDEO. En dus niet bij KFC '71, want dat lag en ligt verder van huis. Ze begon ooit in RKDEO's F12, speelde daar (heel onschuldig, natuurlijk) al met jongens, maar doorliep verder alle mogelijke meisjesteams tot ze dit seizoen in de C1 van die club belandde. De keeper: "Bij de jongens leer je veel meer. Die zijn fysiek ook veel sterker dan meisjes". Ze heeft vroeger ook wel gevoetbald. "Kon ik ook wel aardig. Maar keepen vond ik toch het leukst. Maar met toernooitjes voetbal ik nog wel 's. Ik wil ook wel 's wat anders". 

Carmen Simonis is een Haagse die nu twee jaar in Nootdorp woont. Ze voetbalt nu drie jaar. Bij RKDEO. Ze deed daarvoor aan handbal, bij HVL, in Loosduinen. "Maar dat vond ik niet echt leuk meer". Haar vader en opa, zij voetbalden bij echt-Haagse clubs als Paraat en GSC/ESDO, maakten haar enthousiast voor voetballen en voor RKDEO. "Een goeie club en een grote club, zeiden ze. Daar kan je hogerop komen".
Keeper Brittany vindt zichzelf 'best wel goed'. Maar: "Af en toe baal ik wel dat ik een bal doorlaat. En dan vooral als de verdediging staat te slapen. Als ze hun man laten lopen, word ik helemáál boos. Maar ja, fouten maken hoort er ook bij. Je kan niet álles goed doen". Ze kan best wel tegen haar verlies, zegt ze. Behalve dus als er fouten worden gemaakt waardoor haar team verliest. Ze weet overigens heel goed waarin ze zelf nog beter moet worden. "Dat zijn toch echt de hoge ballen. Soms ben ik een twijfelaartje. Weet ik niet of ik er bij een hoge bal uit moet komen of niet. Mijn sterke kant is, denk ik, de één-tegen-één-situatie. Daar train ik ook veel op". 

Carmen is een rechtsbenige aanvaller of middenvelder. "Ik ben in de D1 begonnen als rechtsbuiten. Daarna ben ik rechtshalf geweest en mid-mid. Nu, in de C1, sta ik linksbuiten. Op snelheid kan ik dat wel goed aan. En technisch ben ik ook wel aardig. Fysiek begint het te komen. Op de trainingen laten ze me ook zo veel mogelijk tegen de fysiek sterke jongens voetballen. Daardoor gaat het ook steeds beter". Carmen kan wel redelijk tegen haar verlies, zegt ze. Hoewel: "Als het niet eerlijk gaat, kan ik niet tegen m'n verlies. Dan ben ik toch wel een dagje erg teleurgesteld. Maar als een tegenstander gewoon beter is, dan kan ik daar wel tegen". 

Beide meiden komen, als het om trainen gaat, niks tekort. Ze trainen twee keer per week bij RKDEO. Brittany zelfs drie keer, want één keer per week heeft ze ook nog 's keeperstraining, met de keepers van RKDEO's C2 en C3, bij de welbekende keeperstrainer Leo Massar. Daarnaast trainen de twee ook nog twee keer per wek op school. En één keer per twee weken bij het Districtsteam. 

-Hoe is het om met jongens te voetballen?
Brittany: "Op zich wel leuk. Je leert er veel van. Maar soms heb ik ook wel dat ik denk: Meisjes zijn toch wel een stuk liever. Zijn qua gedrag toch wel een stuk beter. Soms houden de jongens rekening met ons, soms ook niet. Maar zo lang ik bij RKDEO blijft voetballen, wil ik wel bij de jongens blijven". 

Carmen: "Ik vind voetballen bij de jongens wel leuk. Je kunt er veel van leren. Maar dan moet je wèl met jongens voetballen die je accepteren. Of ik in een leuk team speel? Nou, leuk, zo zou ik het ook weer niet willen noemen. Vorig jaar was het leuker. Deze jongens zijn wat ouder, die willen stoer doen". 

Carmen heeft nog geen flauw idee wat ze wil worden als ze groot is. Brittany wèl: "Ik wil sportdocemt worden". Wat ze beiden wel dolgraag willen is ver komen in het vrouwenvoetbal. ADO Den Haag, het Nederlands Elftal, een buitenlandse club, geld verdienen met voetballen, ze dromen er toch wel van en ze zijn er fanatiek genoeg voor. Of ze er ook goed genoeg voor zijn, dat zal de tijd leren. (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12