Beschilderde bakstenen brengen bezoekers Brandpunt Terra naar nog meer keramische kunst

Algemeen

Als de beschilderde bakstenen de oven uitkomen worden Simone Haak (links) en Christina Linaris Coridon meteen nóg enthousiaster over het evenement Brandpunt Terra. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Toen Simone Haak en Joke Doedens gingen nadenken over het 25-jarig jubileum van hun Galerie Terra Delft hadden ze niet verwacht dat die verjaardag zó groots uit zou pakken.

Hun galerie in de Nieuwstraat bestaat dit jaar precies 25 jaar. Om dat te vieren hadden ze twee-en-een-half jaar geleden al nagedacht over het jubileumprogramma, maar dat pakte steeds groter uit. De plannen mondden uiteindelijk uit in een zes wekend durend keramiekfestival: Brandpunt Terra. De organisatie hiervan ligt nu in handen van de Stichting Keramiek Promotie Delft, Haak en Doedens zijn de curatoren. Brandpunt Terra vindt straks op de meest uiteenlopende plekken in de stad plaats. Bijzonder is dat er tussen al die locaties letterlijk een route wordt uitgestippeld van Delfts blauw beschilderde bakstenen. Vorige week gingen die driehonderd bakstenen bij Royal Delft de oven in, maandagmorgen kwamen ze er weer uit. “Oh, wat mooi”, reageert Simone Haak als ze het eindresultaat ziet. “En die kleuren zijn ook goed gebleven”, voegt Christina Linaris Coridon, de Delftse kunstenares die ze beschilderde, daaraan toe. Op de stenen staat in sierlijke letters in verschillde talen een vertaling van ‘aarde’. De dames zijn er blij mee. Ze kunnen niet wachten tot de stenen straks in de Delftse straten zitten, iets wat later deze maand gaat gebeuren.

Op 23 april gaat Brandpunt Terra al beginnen. Het festival wordt dan om 11.00 uur in de Oude Kerk geopend door niemand minder dan minister Marja van Bijsterveldt. De afgelopen maanden werd de opzet van het evenement groter en groter. Er kwam een Europese subsidie, de Gemeente Delft werkte graag en goed mee en ook veel andere Delftse instellingen en organisaties raakten enthousiast. “Het bleek dat keramiek wel leeft in Delft. Iedereen is nu verantwoordelijk voor z’n eigen programma. Er is bijvoorbeeld een apart programma in DOK, in Kadmium zijn twee verzamelingen van verzamelaars èn werken van zeven Nederlandse kunstenaars te zien. Ruimte Remmelink doet iets met Italiaanse kunstenaars die met hout en klei werken”, vertelt Simone Haak. Het is slechts een greep uit het complete programma. Er zijn bijvoorbeeld bijzondere tentoonstellingen te zien in de Oude Kerk en Museum Het Prinsenhof. In Galerie Terra Delft wordt stilgestaan bij het jubileum met een solo-expositie van de bekende keramiste Felicity Aylieff. Verder is in de galerie in de Nieuwstraat dan een set van vier glazen te koop. De glazen dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw en zijn vorige eeuw in de Delftse bodem gevonden. Met zeer recent ontwikkelde technische apparatuur is het Maaike Roozenburg en de TU Delft gelukt om de glazen 3D in te scannen en 3D te printen, waardoor deze zeer kwetsbare en waardevolle voorwerpen ‘zonder aanraken’ gereproduceerd konden worden. “Zo kun je erfgoed straks gewoon in de vaatwasser zetten. Het is nog nooit eerder gelukt om zeventiende-eeuwse glazen zo te reproduceren”, weet Simone Haak.

Veel is onbekend
Simone Haak raakt niet uitgepraat als het over het programma van Brandpunt Terra gaat. Ze wil keramiek hiermee ‘meer naar de Delftse bevolking brengen’. Veel is namelijk nog onbekend over keramiek. “Klei zit in de grond en er worden bijvoorbeeld wc-potten en bakstenen van gemaakt. We leven tussen klei, maar ook óp klei. Klei is een verwerkingsproduct van graniet. Dat hebben we in Nederland nooit gehad. Onze klei komt dan ook van elders, dat is onder meer via de rivieren meegevoerd, bijvoorbeeld uit de Alpen. Wij graven het hier weer op.” Om kinderen te leren hoe leuk die klei eigenlijk is, kunnen ze tijdens Brandpunt Terra een hand klei ophalen, met de opdracht om hier iets van te maken. Van al die losse kunstwerkjes wordt vervolgens door een vakvrouw een permanent kunstwerk gemaakt.
Volgens Simone Haak moet iedereen beslist een kijkje komen nemen bij één van de deelnemende locaties van Brandpunt Terra. “Het is leuk”, weet ze, “omdat je dan dingen ziet die je niet verwacht. Veel mensen hebben iets van: keramiek is bruin en geiten-wollen-sokken-achtig. Dat hoeft het niet te zijn. Delftenaren die naar Brandpunt Terra komen zullen een andere kijk op keramiek krijgen. Verder is het sowieso leuk voor mensen die in kunst en cultuur geïnteresseerd zijn. In de Oude Kerk is werk te zien van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die met klei werken. Je ziet op een kunstbeurs wel eens wat keramiek, maar nooit zó veel bij elkaar. Het is verder een mooie gelegenheid om de Oude Kerk eens in te lopen, want hoeveel Delftenaren zijn daar nooit geweest? De tentoonstelling die er te zien is is bovendien echt een knaller. Verder gaat alles ook op de Tweede Paasdag open, dus dan heb je ook nog een leuk Paasuitje.” 

Zie voor meer informatie over Brandpunt Terra en het volledige programma de website www.brandpuntterra.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12