Afbeelding

Vrijwilligers hebben weer zin in de Kerstconcerten in de Oude Kerk

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

De vrijwilligers nemen het draaiboek van de Kerstconcerten door (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Voor de zevende keer vinden dit jaar de Kerstconcerten plaats in de Oude Kerk. Op 12, 13 en 14 december. De organisatie is echter al vanaf januari in de weer. Maandagavond 22 oktober werden de vrijwilligers tijdens een opwarmavond op de hoogte gesteld van de plannen.

Opwarmen mogen de vrijwilligers op de avond zelf ook. Aan een lange tafel in het kantoor van RPP-eigenaar en één van de organisatoren van de Kerstconcerten, Aad Reurings, zitten de vrijwilligers te genieten van een goed verzorgde maaltijd. Aan tafel gaat het dan nog over de repetities van de amateurkoren en fanfares waaraan de aanwezigen zelf wekelijks deelnemen. De bolide van pianist Jan Vayne is op dat moment nog het enige Kerstconcert gerelateerde gespreksonderwerp.

“Bijna alle vrijwilligers spelen zelf ook een muziekinstrument”, zegt Hans van Riel, zelf trompettist en lid van de Delftse fanfare vereniging Drumguards. Hij is tijdens de Kerstconcerten verantwoordelijk voor de catering. “We hebben bij Drumguards een mooi clubgebouw waar vaak feestjes plaatsvinden. We weten dus hoe we de catering van evenementen moeten verzorgen en daarom zijn we ook bij de Kerstconcerten aangesloten. Voor mij persoonlijk is het de eerste keer dat ik als vrijwilliger bij de Kerstconcerten ga werken. Waarom? Ik vind het leuk om te doen. Het is een prachtig evenement en bovendien heb ik een achtergrond in de horeca waardoor ik mijn steentje dus kan bijdragen.” Daarom ook zullen Hans van Riel en Diane Vogels, voorzitter van Drumguards, in 2013 samen de organisatie van de catering op zich nemen. Daarvoor gaan ze dit jaar als het ware op stage bij de huidige organisatoren Ilona Vredenbregt en Erik de Booy. “Er komt veel kijken bij de organisatie van de Kerstconcerten”, geeft Diane Vogels toe. “Je runt eigenlijk een klein bedrijfje. Ik ben vorig jaar voor het eerst als vrijwilligster betrokken geweest bij de Kerstconcerten. Ik vond het fantastisch om mee te maken. Er hangt een hele leuke sfeer en muzikaal is het natuurlijk ook geweldig. We hebben bij de catering lekker mee staan swingen.”

Voor andere vrijwilligers aan tafel zijn de concerten inmiddels al een vast patroon. Vronie, Sjaak, Lenie, Regina, Ria, Marty, Silvia, Hans, Joke en Ben zijn er allemaal al vanaf het eerste of het tweede jaar bij. Ze verzorgen allerlei klusjes. Van het begeleiden van de artiesten tot de aankleding van de kerk, van de kaartcontrole tot de bloemen voor de artiesten en van het klaarleggen van de programmaboekjes tot het opruimen na afloop. “Het kan soms heel koud zijn in de kerk”, vertelt Vronie. “Gelukkig krijgen we sinds vorig jaar speciale kleding waardoor het allemaal iets prettiger werkt als het vriest. Uiteindelijk is het voor ons wel een paar dagen keihard aanpoten maar ook zes keer genieten. Je krijgt er heel veel voor terug. Zes prachtige concerten en heel veel lol en gezelligheid.”

“Het is ook leuk om te zien dat we organisatorisch nog verbetering boeken tijdens de concerten”, oordeelt Kees Meuleman. “Er is altijd nog ruimte voor verfijning waardoor alle zes de concerten ook van elkaar verschillen.”

Als het programma gedeeltelijk de revue heeft gepasseerd en het draaiboek is doorgenomen, zit de opwarmavond er na ruim twee uur weer op. Met een enthousiast ‘We hebben er weer zin in!’ worden de stoelen aangeschoven. Die ‘zin’ is te begrijpen. De organisatie van de Kerstconcerten heeft namelijk weer een bijzonder goede line-up bij elkaar gekregen. Jorge Castro, Wendy Krikken, Petra Berger, Jan Vayne, Dutch Pipes and Drums en dirigent Gerard Breas gaan op 12, 13 en 14 december voor een uitstekend programma zorgen. (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12