Hemd van het lijf 28 maart

Algemeen

Peter Deunhouwer is stadsarcheoloog bij de Archeologische Dienst van Delft. Hij volgt de ontwikkelingen in het spoorzonegebied op de voet. Hij hoopt op vele archeologische vondsten uit de vorige eeuwen om stukken van de Delftse geschiedenis te achterhalen.

1. Waarom wilt u graag bij de Bagijnetoren aan de Phoenixstraat gefotografeerd worden?
Deze toren is één van de laatst overgebleven bovengrondse resten van de Middeleeuwse verdedigingswerken van Delft. Daarbij staat de toren in het gebied waar nu gewerkt wordt aan de nieuwe spoorzone. Een mooi symbool voor het belangrijke archeologisch onderzoek dat op deze locatie gaat plaatsvinden.

2. Waar bestaan uw dagelijkse werkzaamheden als stadsarcheoloog uit?
Kort gezegd betreft dat het treffen van maatregelen om zorgzaam om te gaan met ons archeologisch erfgoed. Sinds het Verdrag van Malta in 2007 in de Nederlandse wet is verankerd, is er veel werk voor stadsarcheologen. In dit Verdrag staat namelijk dat het archeologisch erfgoed in de bodem beschermd moet worden.

3. Bent u zelf betrokken bij de opgravingen?
Daar besteed ik slechts een klein gedeelte van mijn tijd aan. De opgravingen worden met name verricht door de archeologen die bij ons in dienst zijn, maar ook door vrijwilligers van de OWD, de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft. Daarnaast helpen studenten van de Universiteit van Leiden mee in het kader van hun stage.

4. Hoe volgt u de bouw van de spoorzone?
Omdat het gebied vlakbij mijn werkplek is, zie ik dagelijks de vorderingen. Daarnaast heb ik een aantal keren per maand contact met de opdrachtgever Prorail en bouwer CCL over wat er gebeurt. De afgelopen maanden is er in rap tempo gesloopt en de komende tijd vinden op een aantal locaties in het gebied saneringswerkzaamheden plaats. Wij kijken mee of er archeologische resten of sporen aanwezig zijn. Ik verwacht dat het archeologisch graafwerk eind van deze zomer start en doorloopt tot in 2011.

5. Verwacht u veel archeologische vondsten?
Eigenlijk wel. Op basis van historisch kaartmateriaal en een grondradaronderzoek in 2007 weten we dat er over een lengte van 750 meter in de te graven tunnelbak funderingen te verwachten zijn van Middeleeuwse verdedigingswerken.

6. En waar hóópt u op?
Ik hoop niet alleen de fundamenten van de stadsmuren te vinden, maar ook iets van de mensen zelf. Ik denk bijvoorbeeld aan de resten van een bootje of spullen uit de toenmalige stadsgrachten in dit gebied. Of misschien zelfs wel de resten van mensen zelf. Net zoals vorig jaar toen we in de Harnaschpolder resten van een menselijk skelet uit de tweede eeuw na Christus vonden. Dat zou fantastisch zijn.

7. Wat doet u met de eventuele vondsten?
Als eerste leggen we de vondsten vrij, zodat we met behulp van digitale hulpmiddelen kunnen vastleggen waar en hoe diep de vondst ligt. Daarna nemen we de vondst mee om te bestuderen zodat we ook het verhaal erachter in een rapport kunnen vastleggen, zoals wat en hoe oud het object is. Daarna wil ik het graag tentoonstellen aan de Delftse burgerij. Zeker in dit spoorzonetraject streven we ernaar om de burgers in een zo vroeg mogelijk stadium bij de archeologische vondsten te betrekken door middel van een website, open dagen en exposities.

8. Wat vindt u mooiste aspect van uw werk?
Archeologie is een vak vol verrassingen. Iedere dag krijgen we nieuwe verzoeken van collega’s, ontwikkelaars of bouwers om te onderzoeken of er mogelijk archeologische waarden in het geding zijn. En vooraf weten we nooit welke sporen een onderzoek oplevert, dat maakt het vak zo boeiend en spannend.

9. Zijn er ook minder leuke aspecten?
De meeste bouwers en ontwikkelaars hebben begrip voor ons werk en vinden het zelfs interessant, maar helaas zijn er ook enkelen die ons ‘lastig’ vinden.

10. Wat zou u doen als u burgermeester van Delft zou zijn?
Als archeoloog vind ik het belangrijk dat er iets met de archeologische vondsten uit het spoorzonegebied wordt gedaan; een soort verduurzaming van het archeologisch erfgoed. 

De resten van de stadsbuitenmuren zouden bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden in het ontwerp van het nieuwe stationsgebied of in het inrichtingsplan van het stadspark op deze plek. Als burgermeester zou ik een prijsvraag uitschrijven waarin de Delftse burgers worden opgeroepen hiervoor ideeën aan te dragen. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12