Ondernemende zussen vieren 35-jarig jubileum

Algemeen

Janet Ammerlaan (links) en Ria Suijker voor hun winkeltje aan de Vlaardingsekade, in het centrum van Schipluiden.

SCHIPLUIDEN –Janet Ammerlaan en Ria Suijker wisten het 35 jaar geleden zeker: altijd thuis zitten en voor de kinderen zorgen was niets voor hen. De zussen begonnen ’t Winkeltje, inmiddels al jaren een begrip in Schipluiden en omstreken.

Twee jonge moeders die midden jaren ’70 een winkeltje beginnen. Dat was in die tijd geen alledaags gegeven. “Iedereen verklaarde ons voor gek,” vertelt Ria. “Als jonge moeder moesten we thuis, bij onze kinderen, blijven. Maar dat was niets voor ons, dan zouden we ons te pletter vervelen.” Ze trokken zich dan ook niets aan van alle bezwaren. Ze kochten het oudste pandje, “ergens uit 1600”, aan de Vlaardingsekade, verbouwden wat en begonnen een winkel met sieraden en snuisterijen. 

Vanaf het begin is ’t Winkeltje doordeweeks alleen ’s middags open. “Halverwege de middag losten we elkaar af en paste degene die thuis was op alle kinderen. Dat werkte prima,” vertelt Ria Suijker. Ook tijdens de zwangerschappen werkten de zussen gewoon door. “Dan stonden we beiden hoogzwanger achter de toonbank, dat was dan flink dringen.” De jonge onderneemsters hadden lage verwachtingen. “We beschouwden het als een hobby en hobby’s kosten nu eenmaal geld. In het begin hadden we dan ook nog niet zo veel aanbod. We hadden gewoonweg geen geld om veel in te kopen.” Nu bezoeken de dames om de week een beurs of groothandel om spulletjes in te kopen. “We beschouwen ons werk nog steeds als een hobby, maar nu wel één die geld oplevert,” lacht Janet Ammerlaan. 

Beiden vinden het contact met de klanten het leukste. Vooral Ria houdt wel van een praatje en een grapje met de klanten. “De zaterdagmiddag vind ik echt een kicke middag. Dan is het lekker druk en gezellig.” Janet geniet ook van het inrichten van de winkel. “Dat is echt mijn ding, daar hoeft verder niemand zich mee te bemoeien.” Dat ze zussen zijn, ervaren ze als een voordeel. “Je kent elkaar door en door en je neemt de ander zoals die is. En natuurlijk verschillen we wel eens van mening, maar daar komen we altijd weer uit.” Van de twee is Janet het meest modebewust. “Janet was vroeger altijd al bezig met mode. Ze heeft echt kijk op wat leuk is en bij de mensen aanslaat,” vertelt Ria. 

Op zaterdag 24 oktober a.s. vieren ze het 35-jarig bestaan van hun winkeltje. “Dan hangen we de vlag uit en krijgen alle klanten bij een besteding van vijf euro of meer een aardigheidje. Ook hebben we een prijsvraag waarmee een houten poppenhuis is te winnen,” vertellen de zussen. Aan stoppen denken ze nog niet. “Natuurlijk hebben we het er wel eens over, maar we vinden het nog steeds leuk. We zien wel hoe lang we nog doorgaan. Het belangrijkste is dat we gezond blijven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12