Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 17 juli 2011.

Delft fietsstad
DELFT - Onlangs las ik dat Delft weer de ambitie heeft om als een echte fietsstad te worden gezien. Dan moet je als fietser toch niet naar de winkels van Woonboulevard Leeuwenstein willen. Ook de binnenstad, via de Abtswoudseweg en het fietspad langs het kanaal, is ontoegankelijk door een gesloten tunneltje. Via de Irenetunnel is het ook een onderneming; zeker als je nog een kind naast je hebt fietsen. Trouwens, de hele Spoorzone is oppassen voor iedereen die niet aan regels is gebonden. Ook voetgangers met het einzelgänger-syndroom en oordoppen in niet te vergeten. De tweerichting-fietspaden op de Papsouwselaan en Voorhofdreef zijn ook niet een topprestatie voor het bevorderen van de veiligheid. Wel makkelijker dan handhaven! Na alle ontberingen van stof en zand, veroorzaakt door de renovatie van het gebied rond de spoorlijn, is er weer een nieuw anti-fiets-argument. Sinds het sluiten van de tunnel worden de trams vervangen door bussen met het opschrift HTM. Vooral op warmere dagen met weinig wind is het onaangenaam wanneer je als fietser op diezelfde route rijdt. Rijdt Veolia schoon op aardgas in Delft met chauffeurs zonder gedragsproblemen, zet de HTM hier vrolijk zwarte walm uitstotende scheurbakken in die blijkbaar maximaal toerental moeten draaien en worden bestuurd door blijkbaar gefrustreerde haantjes met een kokerzicht.

M.J.A. Rust, Delft


Het onduidelijke Delftse kasboek
DELFT – In de krant Delft op Zondag van 3 juli werd bericht over de Jaarrekening 2010 van onze gemeente. De registeraccountant Leo Verhoef plaatste kritische kanttekeningen bij de Jaarrekening. Er zou meer verlies zijn geleden: 15,5 miljoen euro in plaats van 7,7 miljoen. Dat geeft toch te denken, lijkt mij zo. De toelichting van de zijde van de Gemeente was nogal ambtelijk en daarmee onbegrijpelijk voor gewone burgers. ‘De jaarrekening is uiteraard opgesteld volgens de vereisten van de verslaggevingsregels rond SiSa’ en ‘sinds 2007 wordt niet alleen een goedkeurende verklaring voor de getrouwheid, maar ook voor rechtmatigheid afgegeven’. Dat is allemaal prachtig, maar mogen belastingbetalende burgers ook weten hoe de heer Verhoef aan dat grotere negatieve resultaat komt? De Gemeenteraad heeft inmiddels haar goedkeuring aan de Jaarrekening gegeven, maar de helderheid is kennelijk ver te zoeken. Of vergis ik mij?

D.F.H. de Quartel, Delft


Nieuwe melkkoe
DELFT – De Gemeente Delft heeft een nieuwe melkkoe. Tegenover de Zuidpoortgarage ligt een klein stukje braakliggend terrein, waar al jaren op wordt geparkeerd. Enkele jaren geleden werden er wel wat bekeuringen geschreven voor het zonder vergunning parkeren, maar omdat het privéterrein is floot de Kantonrechter de parkeercontrole op dat punt terug. Nu parkeren mensen daar al jaren hun auto. Tot enkele weken geleden. Er was een medewerker van de T.O.R. op het - volgens hem of haar - lumineuze idee gekomen om de mensen die daar parkeerden tóch te kunnen bekeuren. Hij of zij plakte een bekeuring ter zake ‘het volgen van een fiets/bromfietspad’ onder de ruitenwisser en trakteerde daarmee de mensen op een bon van 100 euro. Zo maar, van de ene op de andere dag, een bon met daarop een enorm bedrag. De zondag was direct goed verknald. Klagen bij de Gemeente bracht mij in contact met de gemeentelijke juridische adviseur. Hij zou met de teamchefs van de T.O.R. gaan bekijken of dit wel een werkwijze was waar de Gemeente achter kon staan. Ik zou van hem na 16 mei, z’n vakantie was dan ten einde, bericht krijgen over wat men met de bekeuringen ging doen. Ik heb daarna nooit meer wat van de juridische adviseur gehoord. Wél ontving ik een brief van de verhuurmaatschappij, want ik had daar de bewuste dag met een huurauto geparkeerd. De bekeuring was bij hen binnengekomen. Of ik aan hen alvast even 10 euro administratiekosten wilde betalen. Tesamen met de CJIB-administratiekosten van 6 euro komen de kosten in totaal dus op 116 euro. Zonder aankondiging, gewoon rücksichtslos bonnen gaan plakken en de burgers op hoge onkosten jagen, is dus de manier waarop ons gemeenteapparaat met ons omgaat. Ik vind het ronduit schandalig.

Eric van Doesburg, Delft


Woonbron (2)
DELFT - Op pagina 19 van de krant Delft op Zondag van vorig weekend las ik de brief van mevrouw De Bruyn. Ik woon zelf sinds kort in een flat aan de Poptahof. Ik deel haar ongenoegen over loeiende radiatoren bij zomerse temperaturen, maar gelukkig is er een oplossing. De radiator in de keuken heeft geen thermostaatkraan, je kunt de temperatuur niet zelf regelen, laat staan de verwarming uitzetten. Beslist niet prettig bij zomerse temperaturen, zeker niet wanneer je aan het koken bent en het in het kleine keukentje toch al erg warm wordt. De oplossing voor dit probleem is mijn grote vriend de waterpomptang. Met dit favoriete stuk gereedschap uit mijn gereedschapskist krijg ik alles wat vast zit los en alles wat los zit vast. Kwestie van het uitstekende metaal op de plek waar je normaal gesproken een thermostaatkraan zou aantreffen een kwartslag naar rechts draaien en weg is de hitte. Gelukkig heeft de radiator in de woonkamer wel een thermostaatkraan. Uiteraard willen mijn waterpomptang en ik mevrouw De Bruyn gaarne verlossen van de hitte, maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing voor het probleem. Ik mag toch hopen dat een oververhit huurdersbestand Woonbron niet koud laat.


Iris Westhoff, Delft


Stadskantoor
DELFT - Wel vreemd dat de projectmanager nu, in de Delft op Zondag van 3 juli, wèl reageert op het feit dat de politiek een verdieping van het Stadskantoor wil weglaten en dat de algemene opinie in Delft meer en meer tegen het kantoor in zijn geheel is. Dat niet bouwen geld kost is een feit, het zou beter zijn geweest als hij zou vertellen hoeveel dit dan kost. Dat je trots bent dat het project in de laatste zes maanden geen grotere achterstand heeft opgelopen dan de al opgelopen twee jaar vertraging, gaat me persoonlijk iets te ver. Zes maanden werken volgens calculatie is toch het minste wat je mag verwachten.

Gerrit van Ree, vanuit China


Verdwenen vissen
DELFT - Aan het einde van de Van Foreestweg ligt het Voordijkshoornsepad. Dit loopt vanaf de tennisbanen naar Sion. Langs dit pad ligt de tocht. De tocht loopt vanaf de Buitenwatersloot tot aan ’t Haantje, is al heel oud en was er al vóórdat de Kuyperwijk werd gebouwd. De laatste 25 jaar liep ik er op zondagochtend vaak langs. Ik zag daar regelmatig karpers van boven de 70 centimeter rondzwemmen, soms zelfs een snoek. Ik zag er ook scholen van honderden grotere en kleinere visjes. De tocht werd regelmatig gesloot. Dat ging goed, tot de laatste keer, nu drie jaar geleden. Na het sloten was er geen vis meer te zien. Ik heb de Gemeente, het IVN Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland gevraagd waar de vissen zijn gebleven, maar niemand heeft een antwoord. Wie lost het raadsel van de verdwenen vissen op?

A. Weiss, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12